ZNANSTVENIKI PRITRDILI DRAKULI: Skrivnost večne mladosti je v kraji krvi mladim

Svet

Skupina raziskovalcev je prišla do novih dokazov, da je kri mladih lahko rešitev skrivnosti večne mladosti. V novi študiji, ki je bila objavljena v strokovni reviji Nature Aging, so ugotovili, da ekstracelularni vezikli (EV) v mišji krvi dajejo mišičnim celicam navodila za dolgoživo beljakovino po imenu Klotho, so zapisali v sporočilu za javnost na univerzi v Pittsburghu.

Ko se miši starajo, EV-ji postajajo šibkejši in zato pošiljajo manj navodil za beljakovine. Ko so jim dali kri mlajših miši, so njihove celice in tkivo začeli postajati bolj mladostni, mišična regeneracija se je izboljšala. Ko pa so EV-je odstranili iz krvi, je učinek zbledel.

Človek kar ne more mimo zgodb o vampirjih, ki so drugim pili kri. Iz zgodovine je znano, da so imeli dolgo življenje.

Ali bi enak učinek kot pri miših lahko dosegli tudi pri človeku, zaenkrat ni znano. Ideja, da bi s takšnimi poskusi začeli pri ljudeh, je naletela na ostre kritike.

"Na nek način nam pomaga razumeti osnove biologije, kako deluje regeneracija mišic in kako ne deluje, ko se staramo," je dejala izredna profesorica za fizikalno medicino in rehabilitacijo ter glavna avtorica študije Fabrisia Ambrosio"Kot o naslednjem koraku lahko razmišljamo o uporabi zunajceličnih veziklov pri preprečevanju starostnih napak."

Druge raziskave so pokazale, da lahko kri mladih miši pomaga povečati kognitivne sposobnosti pri starejših miših. To pomeni, da bi zdravljenje z EV teoretično lahko pomagalo pri upočasnitvi ali preprečitvi kognitivnega upada, ko se staramo.

Če je ta študija kakršenkoli pokazatelj, potem dokazuje, da je Drakula navsezadnje morda imel pravo idejo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  09 .12. 2021 ob  13: 36
Danes je problem, ker ko si v bolnisnici in potrebujes transfuzijo, ti lahko dajo kri nekoga, ki je bil cepljen in je game over.