ZNANSTVENIKI ODKRILI RESNICO O ODRAŠČANJU: "Zdaj vemo, zakaj se nekateri obnašajo kot otroci"

Trendi

V večini držav sveta se odrasla oseba šteje za zrelo, ko je stara 18 let. Vendar znanstveniki menijo, da ljudje 'odrastejo' v 30 letih svojega življenja. 

Strokovnjaki, ki se ukvarjajo z raziskavami možganov in živčnega sistema, verjamejo, da dozorimo v odraslo osebo pri različnih starostih. Njihove raziskave kažejo, da osebe, stare 18 let, v možganih še naprej doživljajo številne spremembe, ki lahko vplivajo na njihovo vedenje in na potencialni razvoj duševnih motenj.

Profesor Peter Jones z Univerze v Cambridgeu pravi, da je zelo zapleteno definirati prehodno obdobje od otroka do odrasle, zrele osebe. Trdi, da gre za "postopen prehod, ki poteka tri desetletja".

Ta opredelitev je potrebna in uporabna za "izobraževalni, zdravstveni ali pravni sistem". Ko imaš 18 let, lahko voliš, kupiš alkohol, dobiš hipoteko in če imaš težave s policijo, te obravnavajo kot odraslo osebo. Kljub temu pa je profesor Jones prepričan, da izkušeni sodniki priznavajo razliko, ko gre za kaznivo dejanje med obtoženim 19-letnikom in 'zločinci' v poznih tridesetih letih.

"Mislim, da se sistem prilagaja temu, kar se skriva za videzom in da ljudem ni všeč ideja gosenice, ki se čez noč spremeni v metulja," pravi. "Ne obstaja otrok, ki bi se nenadoma, čez noč lahko spremenil v odraslo osebo. Gre za dolgo in postopno potovanje."

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija