ZNANO, KAJ JE POVZROČILO VELIK POŽAR NAD AJDOVŠČINO: Starejši občan bo moral plačati med 200 in 600 evri (FOTO)

Kronika

Na pobočju Gore še vedno gori, je povedal vodja gasilske intervencije Blaž Mlečnik. Požar pa naj bi po prvih ugotovitvah policije povzročil odložen pepel za podpornim zidom ene izmed stanovanjskih hiš na Colu, med katerim je bilo še žareče oglje.

Kot je za STA pojasnil tiskovni predstavnik Policijske uprave (PU) Nova Gorica Dean Božnik, naj bi pepel odložil starejši občan, oglje je ponovno najverjetneje zaradi burje vzplamtelo in vžgalo suho travo in grmičevje.

Ajdovski policisti bodo zoper njega uvedli prekrškovni postopek zaradi kršenja uredbe o varstvu pred požarom v naravnem okolju. O dogodku je bilo obveščeno tudi državno tožilstvo v Novi Gorici, je še povedal Božnik. Zoper starejšega Colčana bo policijska postaja Ajdovščina izdala odločbo o prekršku, globa za fizične osebe znaša med 200 in 600 evri.

Požar so ob pomoči helikopterja Slovenske vojske danes uspeli omejiti, pogašen pa po besedah Mlečnika ne bo vse do prvega dežja.

Danes je požar gasilo preko 100 gasilcev iz štirih gasilskih zvez in poklicnih gasilcev iz Gasilsko reševalnega centra Ajdovščina. Zvečer jih bodo zamenjali drugi prostovoljni gasilci, saj bo na območju morala ostati požarna straža.

Požar je izbruhnil v nedeljo popoldan na nedostopnem terenu nad državno cesto Ajdovščina–Col. Od nedeljskega popoldneva se je požar razširil na več kot 50 hektarov površine, gori predvsem travnato področje s podrastjem in posameznimi drevesi. Po Mlečnikovih besedah ni bilo nevarnosti za bližnja naselja niti za kakšno infrastrukturo, normalno je prevozna tudi cesta Ajdovščina–Col.

Na celotnem območju države je razglašena velika požarna ogroženost naravnega okolja zaradi suše, a to ljudi očitno ne ustavi pred kurjenjem. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
KošaMona |  22 .03. 2022 ob  05: 10
Od 200 do 600€ kazni? Pa vi se res delate budale oz naroda! Za take situacije bi to moralo.bit okoli 16.000€ ! To bi bila primerna kazen
vseved |  21 .03. 2022 ob  19: 13
Zakaj se takemu ne zaračuna vse stroške gašenja?