ZNANILEC POMLADI: V Piran prihaja praznik sv. Jurija

Piran

Praznik sv. Jurija, zavetnika mesta Piran, bo v nedeljo, 28. aprila, med 9. in 13. uro v Piranu. Krščanska legenda o svetem Juriju temelji na poganskem izročilu o prihodu pomladi v deželo. Njegov god 23. aprila pomeni tako vrnitev pomladi, vstajenje in napredek. Prav zato so za prireditev organizatorji lani izbrali njegovo upodobitev iz bule datirane leta 1447, ki jo hrani Župnija Piran.

Mesto Piran je zraslo na soli. Da je temu bilo tako, pričajo mnogi zapisi in ustna izročila, ki prikazujejo priprave na delo na solnih poljih; te so se začele že zgodaj spomladi s priporočilom sv. Juriju za dobro letino…nekatere družine so se celo preselile iz mesta v solinarske hiše. Kot veleva tradicija prireditve, bo to tudi letos simbolično prikazala Solinarska družina - La famea dei salineri.

Z ladjico Pyros se bodo proti solinam odpeljali ob 12. uri. Prireditev se bo sicer pričela ob 9. uri z nastopom Pihalnega orkestra Piran na Tartinijevem trgu, sledila bo himna sv. Juriju pred cerkvijo sv. Petra, ki jo bodo zapeli združena zbora MePZ Georgios in MePZ G.Tartini; procesija s kipom sv. Jurija se bo od tu odpravila po ulici IX. korpusa do stolne cerkve, kjer bo sveta maša v slovenskem in italijanskem jeziku. Ob 12.30 bodo v Tartinijevi hiši odprli fotografsko razstavo "Istrski Italijani, kdo je odšel in kdo ostal. Osebne pripovedi in fotografski portreti, ki jih je zbrala Lucia Castelli na območju med Piranom in Fossoli". Predstavitev bo vodil Kristjan Knez.

Letošnja novost je, da bodo delavnice uličnega okrasja - izdelava girland iz bršljanovega listja in šopkov iz rožmarina, lovorja, oljčnih vejic - letos potekale pod okriljem Zavoda Runa v prostorih Apolonijeve palače v Piranu: 18. in 19. aprila ter 23., 24. in 25. aprila od 10.00 ure dalje. Delavnice bosta vodili Sandra Vodopivac in Milena Novak. Za zelenje in delovne pripomočke bo poskrbljeno. Okrasitev Tartinijevega trga in ulic bo v petek, 26. aprila. K sodelovanju vabijo vse, ki bi se želeli pobliže spoznati z ustvarjanjem okrasja iz naravnih materialov in pomagati pri praznični okrasitvi prizorišča.

Organizatorji Praznika sv. Jurija, zavetnika mesta Piran, so Občina Piran, Župnija sv. Jurija Piran, Skupnost Italijanov G. Tartini Piran, Avditorij Portorož – Portorose in Zavod Runa.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija