ZNANI ZMAGOVALCI NATEČAJA: Mešani pevski zbor Obala Koper iskal najboljšo avtorsko zborovsko skladbo

Koper

Kljub razmeram, ki zborovskim sestavam onemogočajo delovanje in koncertiranje, je Mešani pevski zbor (MPZ) Obala Koper tudi letos pripravil že drugi natečaj za avtorske zborovske skladbe. K sodelovanju so povabili že uveljavljene, pa tudi mlade skladatelje. Komisija, ki so jo sestavljali predsednik Ambrož Čopi ter člana Črt Sojar Voglar in Andrej Makor, je po pregledu vseh prispelih skladb največ točk dodelila skladbam Klare Mlakar, Mateja Kastelica in Jana Trilerja.

Letošnji odziv je izredno presenetil, saj je na natečaj prispelo kar 22 skladb. Za prijavo dela v natečaj starost skladatelja ni bila omejitev, pač pa je natečaj določal, da mora biti skladba napisana za mešani zbor v največ štiriglasni zasedbi. Skladba je morala biti avtorska in ne priredba ljudskih pesmi. Natečaj je določal, da mora biti tematika besedila skladbe narava. Pogoj je bil tudi, da noviteta ni daljša od treh minut in da pred natečajem še ni bila izvedena, objavljena ali posneta.

Komisija je prvo nagrado podelila Klari Mlakar za skladbo Sneg pada, drugo nagrado Mateju Kastelicu za skladbo Jutro na gori, tretje mesto pa je zasedel Jan Triler s skladbo Na obzorju. Poleg te nagrade je Triler prejel še posebno priznanje za perspektivnega mladega skladatelja, mlajšega od 20 let.

Žirija je za izvedbo priporočila tudi skladbo Matica Romiha Bele zvezde se sipajo. Natečaj vsem nagrajenim skladateljem omogoča v sodelovanju z Založbo Astrum tudi možnost izdaje nagrajenih skladb, so sporočili iz MPZ Obala Koper.

Matic Romih (levo zgoraj), Matej Kastelic (levo spodaj), Jan Triler (desno spodaj) in Klara Mlakar

Slavnostna podelitev nagrad in krstna izvedba nagrajenih skladb bo na koncertu Mešanega pevskega zbora Obala Koper v letu 2021, ko bodo razmere to omogočale.

Natečaj so omogočili Mestna občina Koper, Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti (JSKD), JSKD območna izpostava Koper in Zveza kulturnih društev Koper.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija