ZNANI SO KONČNI IZIDI: Glasovi Slovencev iz tujine prispevali k rekordni udeležbi

Slovenija

Znani so končni izidi volitev poslancev iz Slovenije v Evropski parlament. Izidom glasovanja 26. maja so namreč prišteli še glasove iz tujine, ki pa na razdelitev slovenskih mandatov v Evropskem parlamentu niso vplivali. So pa prispevali k rekordni udeležbi na evropskih volitvah v Sloveniji.

Državna volilna komisija (DVK) in okrajne volilne komisije so namreč v torek ugotovile še izid glasovanja volivcev v tujini. Ti volivci so na diplomatsko-konzularnih predstavništvih in po pošti skupaj oddali 8920 veljavnih glasov. Ti izida evropskih volitev niso bistveno spremenili.

V Evropski parlament so bili tako z liste SDS in SLS izvoljeni Milan Zver, Romana Tomc in Franc Bogovič, z liste SD Tanja Fajon in Milan Brglez, z liste LMŠ Irena Joveva in Klemen Grošelj, z liste NSi pa Ljudmila Novak. Glasovi volivcev iz tujine so sicer prispevali k rekordni udeležbi na evropskih volitvah v Sloveniji. Teh se je namreč udeležilo 28,89 odstotka volilnih upravičencev, kar je največ doslej.

Največ tistih, ki so glasovali iz tujine, je svoj glas namenilo SD, in sicer slabih 18,5 odstotka. Približno 16,7 odstotka jih je glasovalo za skupno listo SDS in SLS, za NSi 14,1 odstotka in za Levico 11,2 odstotka. LMŠ je iz tujine prejela 8,3 odstotka glasov. Med tistimi, ki se jim ni uspelo prebiti v Evropski parlament, pa so ob upoštevanju zgolj glasov iz tujine z 9,8 odstotka najuspešnejši Zeleni Slovenije.

Končne izide volitev bo DVK ugotovila in potrdila na četrtkovi seji. Ko bodo izidi uradni, bo moral izvolitev evropskih poslancev potrditi še državni zbor

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija