ZNANI NASPROTNIKI SLOVENIJE V LIGI NARODOV: Kek cilja na prvo mesto

Svet

Slovenska nogometna reprezentanca bo v letošnji ligi narodov igrala med C-ligaši v skupini 3 skupaj z Moldavijo, Kosovom in Grčijo. Tako je odločil žreb Evropske nogometne zveze (Uefa) v Amsterdamu.

Slovenija, ki je trenutno 64. na lestvici Mednarodne nogometne zveze (Fifa), je že igrala tako z Moldavijo (175.) kot Grčijo (54.), ne pa še s Kosovom (115.). Z Moldavijo se je merila v kvalifikacijah za SP 2006 in jo obakrat premagala, proti Grkom pa v petih medsebojnih tekmah še nima zmage (štirje porazi in remi).

Slovenski selektor Matjaž Kek izrazil zadovoljstvo, da je žreb Sloveniji namenil atraktivno skupino z evropskimi prvaki iz leta 2004 Grki na čelu. "V njej je tudi Kosovo, ki je v zadnjem času igralo dobro, tako da je skupina privlačna in s tem daje tekmovalen draž tej drugi izdaji lige narodov, ki je v primerjavi s prijateljskimi tekmami, ki jih je nadomestila, zadetek v polno," je dejal Kek.

Kek poudarja, da je edini cilj za Slovenijo lahko prvo mesto. "Začetek lige v septembru bo hitro naokoli, na pripravljalnih tekmah pred tem se bo treba čim boljše pripraviti. Že zdaj pa želim igralcem postaviti nek imperativ tekmovalnosti," je sporočil.

Na naslednjih prijateljskih tekmah proti Turčiji in Albaniji bo tako preverjal stanje igralcev, iskal pa bo tudi "kakšne skrite adute oziroma igralce, ki bi s svojo dobro formo zaslužili vpoklic v A-reprezentanco". V primerjavi z zadnjimi kvalifikacijami za evropsko prvenstvo si predvsem želi večje stabilnosti v igri. "Zavedati se moramo slabih stvari, ki smo jih pokazali v kvalifikacijah, ob tem pa stati za tisto kakovostjo, ki smo jo tudi pokazali. Na tem moramo graditi," je še ocenil Kek.

V ligah A, B in C je sicer po 16 ekip, v ligi D pa sedem. Zadnjeuvrščene ekipe bodo nazadovale v nižjo ligo, zmagovalke v ligah B, C in D pa bodo napredovale v ligo višje. Prvi krog lige narodov bo med 3. in 5. septembrom, tekme pa bodo v nadaljevanju še med 6. in 8. septembrom, med 8 in 10. ter 11. in 13. oktobrom ter med 12. in 14. ter 15. in 17. novembrom.

Finalni turnir, na katerem bodo igrali zmagovalci skupin iz lige A, bo med 2. in 6. junijem 2021. Branilka naslova je Portugalska, ki je obenem evropski prvak. Igrala bo v skupini 3 s Hrvaško, Švedsko in svetovno prvakinjo Francijo. Portugalci bodo 31. maja gostovali tudi v Ljubljani na prijateljski tekmi s Slovenijo.

Slednja, ki bo konec marca igrala tudi prijateljska obračuna s Turčijo in Albanijo, je v uvodni ligi narodov (2018/19) v ligi C in skupini 3 zasedla zadnje mesto v družbi Norveške, Bolgarije in Cipra ter bi morala po prvotnem načrtu igrati v najnižji ligi. A septembra lani je Uefa na zasedanju IO v Ljubljani spremenila sistem, tako da bodo izbranci Matjaža Keka znova v ligi C.

Zmagovalec lige narodov bo sicer za nagrado prejel 7,5 milijona evrov. Vsak udeleženec v ligi A bo za igranje prejel po 1,5 milijona evrov, v nižjih ligah pa manj. Skupni nagradni sklad se je sicer povečal s 76,25 milijona na 81,5 milijona evrov, predvsem zaradi dejstva, da je po novem v ligi A 16 in ne več le 12 ekip.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija