ZNANA CENA ZA REMDESIVIR: Kot pravijo, bodo do zdravila lahko prišli vsi bolniki

Svet

Ameriško biofarmacevtsko podjetje Gilead Sciences je ceno za petdnevno zdravljenje z remdesivirjem, ki pomaga bolnikom s covidom-19, določilo na 2340 dolarjev (2081 evrov) na bolnika. Pri podjetju so prepričani, da bodo do zdravila lahko prišli vsi bolniki. Za revnejše države bo na voljo tudi generična različica zdravila.

Cena 2340 dolarjev je določena za vlado ZDA, cena za zasebne zavarovalnice pa bo okoli tretjino višja, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Vsako polno zdravljenje bo vključevalo šest stekleničk, vsaka pa je ocenjena na 390 dolarjev za vladni nakup, so danes sporočili iz podjetja. Za zasebnike bo steklenička stala 520 dolarjev. Podjetje je v odprtem pismu še zapisalo, da so prepričani, da bo zdravilo glede na postavljeno ceno in z ameriškimi vladnimi programi na voljo za vse bolnike.

Za revnejše države pa bo na voljo generična različica zdravila, so dodali pri Gilead Sciences. "V državah v razvoju, kjer so zdravstvena oskrba, infrastruktura in gospodarstva tako drugačna, smo sklenili dogovor s proizvajalci generičnih zdravil, da zagotovijo zdravljenje po precej bolj ugodni ceni," so zapisali.

Remdesivir, ki se ga primarno uporablja proti eboli, se je v nekaj študijah izkazal za učinkovitega pri zdravljenju covida-19, saj zmanjša bolnišnično zdravljenje. Zdravilo z imenom Veklury je razvilo podjetje Gilead Sciences in se ga uporablja intravenozno.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  29 .06. 2020 ob  18: 05
sramota !!!! bogati so med epidemijo še bolj obogateli zato naj kupijo zdravilo in ga razdelijo med ljudi !!!!