Znana angleška oddaja v Portorožu snemala letečo barko

Priljubljena angleška oddaja "The Gadget show", ki prikazuje zanimive inovacije ter vozijo posebna plovila in vozila, se je nedavno mudila v Portorožu, kjer jim je domačin Marin Medak predstavil plod slovenskega znanja, plovilo wFoil.

Medak je sicer znan predvsem po svojih ekstremnih podvigih, je najmlajši vodja odprave, ki je preveslala Atlantski ocean. V zadnjem času pa veliko sodeluje z inovatorji in je testni pilot za wFoil Group. In prav plovilo wFoil, ki mu pravijo tudi leteča barka, je poželo zanimanje pri producentih oddaje.

Prispevek iz Portoroža se začne na 19. minuti oddaje.

"Foiling oz. hydrofoiling je ideja s konca 19. stoletja, katere začetke je postavil Enrico Forlanini v Milanu. Glavni princip 'hydrofoilov' je dvig trupa plovila iz vode in zato manjši upor, večja hitrost in boljša učinkovitost. Dvig trupa je posledica 'kril' (foilov), ki so oblikovana po principu letalskih kril. Na spodnji strani krila se voda pretaka počasneje, na zgornji pa hitreje. To ustvari razliko v pritisku in vzgonsko silo, ki je tako velika, da lahko dvigne plovilo tudi več metrov nad vodo. Prav to, da je barka na krilcih, pravzaprav predelano letalo, je čar vse zgodbe," nam je razložil testni pilot Marin Medak.

"Jaz sem bil zraven kot testni pilot, Pollyanno (voditeljico oddaje) sem naučil peljati plovilo. Sprva sem vozil sam, nato pa ji prepustil krmilo. Prvič je sedla za krmilo in moram priznati, da ji je šlo takoj super od rok," nam je še dejal Medak in v šali pripomnil še eno zanimivost. "Pred snemanjem z Angleži smo pri njih morali prej uskladiti tudi dokumente o tem, kdo o čem odgovarja, zavarovanja itd. Ko smo snemali za TV Rusija 2, se je njihov voditelj samo usedel v barko in rekel, naj pritisnem na gas".

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
fru |  22 .11. 2013 ob  14: 59
video not available. hm?