ZMEDA Z VENTILATORJI SE NADALJUJE: Po bolnišnicah so jih večinoma dobili brez dodatne opreme

Slovenija

Ventilatorje Siriusmed R30, ki jih je Zavod za blagovne rezerve letos kupil pri podjetju Geneplanet, je prejelo 13 javnih zdravstvenih zavodov, pa tudi en zasebnik koncesionar. Čeprav je ministrstvo za zdravje maja sklenilo, da se tovrstne ventilatorje obdrži le ob pogoju, da se dobavi dodatna oprema, pa jo imajo le v dveh bolnišnicah.

Ventilatorje za umetno predihavanje bolnikov Siriusmed R30 so neposredno od Zavoda za blagovne rezerve, ki je v času epidemije opravljal nakupe zaščitne in medicinske opreme, prejeli univerzitetna klinična centra Ljubljana in Maribor ter celjska splošna bolnišnica. V kliničnih centrih so prejeli po 10 ventilatorjev, v Celju 20.

UPORABA EASYPARK APLIKACIJE SE OBRESTUJE: Plačaš le toliko, kolikor parkiraš (VIDEO)

EasyPark aplikacija, ki omogoča enostavno plačevanje parkirnine, je sedaj na voljo v vseh štirih obalnih občinah. Parkirnino lahko plačate z mobilno aplikacijo ali SMS-om Uporaba EasyParkove storitve je ali SMS-om. varna in enostavna ter lahko poteka na dva načina, z mobilno aplikacijo Velika prednost uporabe aplikacije je t. i. minutno parkiranje.

Ostalih 70 ventilatorjev je zavod predal upravi za zaščito in reševanje, ta jih je 49 razdelila 10 bolnišnicam. Največ, 11 ventilatorjev, so glede na podatke, ki jih je uprava za zaščito in reševanje posredovala STA, prejeli v Splošni bolnišnici Murska Sobota, sedem so jih dobili na Ptuju, šest Bolnišnica Topolšica, po pet splošne bolnišnice Nova Gorica, Trbovlje in Jesenice, štiri slovenjgraška bolnišnica, tri izolska, dva brežiška in enega sežanska.

Ventilator dali zasebniku kar brez pogodbe

En ventilator pa je prejela tudi Kirurgija Bitenc, katere ustanovitelj je znani kirurg Marko Bitenc. Gre za zasebnika s koncesijo, prostore pa imajo znotraj klinike Golnik, ki je tudi ena od bolnišnic za zdravljenje bolnikov s covidom-19. Da država vlaga v zasebnike, ni predvideno z zakonodajo. Denimo zakon o investicijah v javne zdravstvene zavode, katerih ustanovitelj je Slovenija, določa, da država oz. ustanovitelj vlaga v medicinsko in nemedicinsko opremo v javnih zdravstvenih zavodih.

Bitenc je pojasnil, da so ministrstvo za zdravje zaprosili za ventilator, saj bolnike po denimo operaciji raka pljuč, ki potrebujejo intenzivno zdravljenje s podporo ventilatorja, premestijo v kliniko Golnik. Ker pa je ta predvidena za zdravljenje bolnikov s covidom-19, niso želeli tvegati, da bi njihovi bolniki prišli v stik z okužbo. Ventilator so od države tudi prejeli, ga pa še niso uporabljali, je pojasnil Bitenc. Ob tem je dodal, da so ventilator prejeli brez pogodbe in tako niti ne ve, ali so ga dobili na posodo ali v trajno last.

Seznam, kdo bo prejel ventilatorje, so naredili na ministrstvu za zdravje, kjer pa odgovorov o tem, po kakšnem ključu so razdeljevali opremo in zakaj tudi zasebniku koncesionarju, niso mogli zagotoviti zaradi letnih dopustov.

Ostalih 20 ventilatorjev, ki so bili v začetku maja še nerazdeljeni in jih je uprava za zaščito in reševanje hranila v skladišču v Rojah, pa so vrnili zavodu za blagovne rezerve, ta pa dobavitelju Geneplanetu. Za to so se odločili potem, ko je ministrstvo za zdravje predlagalo, da država obdrži 90 dobavljenih ventilatorjev, ki da so bili že razdeljeni po zdravstvenih ustanovah, medtem ko jih 20 še nerazdeljenih vrne Geneplanetu. Poleg tega so prekinili pogodbo za dobavo preostalih 110 ventilatorjev, kolikor naj bi jih Geneplanet še zagotovil v skladu s prvotno pogodbo.

Tako je Geneplanet moral zavodu za blagovne rezerve vrniti 5,2 milijona evrov za 130 ventilatorjev. Namreč bili so eno od podjetij, ki jim je zavod vnaprej plačal kupnino, tako so 18. marca, ko so z zavodom sklenili pogodbo za dobavo 220 ventilatorjev po ceni 39.858 evrov na kos (z DDV), prejeli na svoj račun 8,77 milijona evrov. Na zavodu za blagovne rezerve so pojasnili, da so vračilo kupnine prejeli 15. maja.

Ministrstvo za zdravje je sprejelo odločitev, da se obdrži le 90 od naročenih 220 ventilatorjev po medijskem poročanju o domnevni neustreznosti ventilatorjev in o tem, da je politika posredovala pri nakupu teh ventilatorjev.

Očitno pa tudi zavodi niso prejeli enakih pošiljk ventilatorjev. V vseh bolnišnicah, razen v murskosoboški in UKC Ljubljana, navajajo, da dodatne opreme za ventilatorje niso prejeli. V prekmurski bolnišnici so zagotovili, da so prejeli vso dodatno opremo, v UKC Ljubljana pa da so prejeli vlažilce.

Nobena od bolnišnic pa ni šla v nakup dodatne opreme, kljub temu, da je ventilator Siriusmed R30 po mnenju stroke primeren za obravnavo bolnikov s covidom-19 le ob dodatni opremi. Direktorica brežiške bolnišnice Anica Hribar je, da ta ventilator uporabljajo izključno za neinvazivno ventilacijo, za katero je primeren tudi brez dodatne opreme.

"Tudi teh potreb je v bolnišnici precej. Upoštevati je treba tudi, da smo prejeli le dva ventilatorja Siriusmed R30. Tako nam ostajajo na razpolago za zahtevnejše primere vsi ventilatorji, s katerimi smo razpolagali že pred pridobitvijo Siriusmed R30 iz blagovnih rezerv," je dodala.

V celjski bolnišnici pa so pojasnili, da so omenjeni ventilatorji primerni za bolnike s covidom-19 in tudi ostale, saj pri njih vedno uporabljajo univerzalni cevni sistem z ustreznimi filtri, ki preprečujejo prehod bakterij in virusov, zato ne potrebujejo nobene dodatne opreme.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija