ZMANJŠANI STROŠKI MOBILNEGA GOSTOVANJA V DRŽAVAH ZAHODNEGA BALKANA: Kdaj bodo povsem ukinjeni?

Svet

Šest držav na zahodu Balkana je včeraj v Beogradu podpisalo regionalni sporazum o precejšnjem zmanjšanju stroškov mobilnega gostovanja s 1. julijem ter njihovi popolni ukinitvi sredi leta 2021. Pričakovati je, da bo nato sledila odprava stroškov gostovanj tudi z državami članicami EU.

Sporazum so podpisali predstavniki zahodnobalkanske šesterice - BiH, Albanije, Kosova, Severne Makedonije, Črne gore in Srbije. V prvi fazi se bodo cene gostovanj z letošnjim 1. julijem znižale za 27 odstotkov, s 1. julijem 2021 pa bodo povsem ukinjene, je poročala srbska tiskovna agencija Tanjug.

Še višje znižanje teh stroškov je pričakovati pri gostovanjih v Albaniji, saj ta država doslej ni bila članica sporazuma, ki so ga leta 2014 podpisale Srbija, Črna gora, Severna Makedonija in BiH.

V skladu s sporazumom cena za minuto telefonskega pogovora brez davka ne bo smela biti višja od 22,40 dinarja (19 centov), cena za poslano kratko sporočilo ne višja od sedmih dinarjev (šest centov), cena za enega gigabajta prenos podatkov pa ne višja od 21,40 dinarja (18 centov).

Države zahodnega Balkana so sporazum podpisale pod pokroviteljstvom EU. "Podpis regionalnega sporazuma o roamingu je dokaz, da v regiji obstaja močna politična volja za digitalno transformacijo celotnega zahodnega Balkana," je sporočila evropska komisarka za digitalno družbo in gospodarstvo Mariya Gabriel. Kot je dodala, bodo uporabniki zdaj deležni nižjih cen gostovanj, ko bodo potovali po regiji, naslednji korak pa je doseči enak sporazum tudi z EU. "Takoj po tem velikem zgodovinskem dnevu bomo začeli delati v tej smeri," je dejala komisarka.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija