ZMANJKALO RAZKUŽILA? NI PROBLEMA: Naredite ga doma, pa še organsko bo

Trendi

Včasih se zgodi, da nam zmanjka razkužila, ali pa ste si morda zaželeli bacile uničili s čim bolj naravnim oziroma organskim. Vendar previdno, tudi razkužila iz povsem naravnih sestavin je potrebno uporabljati zmerno. Da nam njihove sestavine ne morejo škodovati, namreč ne drži.

Za pripravo razkužila boste potrebovali 96-odstotni alkohol, destilirano vodo, eterično olje evkalipt globulus, eterično olje čajevca, eterično olje lista kafrovca (ravintsare) in glicerin.

V posodico vlijte 75 gramov 96-odstotnega alkohola, 20 gramov destilirane vode, gram glicerina, 40 kapljic eteričnega olja evkalipta, 20 kapljic čajevca in sedem kapljic olja lista kafrovca.

Gre za eterična olja s protimikrobnim in protivirusnim delovanjem. Ker poznamo tri vrste eteričnega olja evkalipta, je potrebno opozoriti, da je za uporabo pri terapijah dihal in v mešanici za kožni nanos primeren samo evkalipt radiata.

Evkalipt globulus, ki ga pridelajo največ in se večinoma uporablja v industriji in farmaciji, lahko povzroči npr. glavobol, če ga uporabljate v difuzorju. Je pa primeren za razkuževanje, kot deodorant za stranišče in za zaščito pred izbruhi sezonskih bolezni.

Evkalipt citriodora je primeren za osvežitev zraka v nočnem času, njegov vonj spominja na vonj citronke.

Previdno tudi pri uporabi eteričnega olja čajevca in lista kafrovca. Držite se predpisanih količin za uporabo.

Razkužilo, ki ste ga pripravili, ni primerno za otroke, ker evkaliptovo olje in olje lista kafrovca vsebujeta velik delež 1,8-cineola, ki pri mlajših otrocih lahko povzroči dihalno stisko.

Mešanico razkužila vlijte v razpršilko. Popršite ga po rokah in počakajte, da se posuši. Pred vsako uporabo stekleničko pretresite. Ker gre za eterična olja obstaja ravno tako možnost, da se vam bodo roke izsušile, čeprav je dodan glicerin.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija