ZMAGA ZA OKOLJEVARSTVENIKE: Februarja se bo zaprla škedenjska železarna, čistejši zrak tudi za slovensko Obalo

Trst

Škedenjska železarna, velika okoljevarstvena črna pika pri naših sosedih, prvega februarja zapira svoja vrata. Dogovor, ki ga je konec minulega leta predstavil lastnik Arvedi, so pred dnevi namreč podprli tudi delavci. S tem se tudi slovenski Obali obeta čistejši zrak.

Delavci škedenjske železarne so z 227 glasovi za in 192 proti na referendumu podprli zaprtje plavža in koksarne.

Lastnik železarne Arvedi je 23. decembra lani predstavil na ministrstvu za gospodarski razvoj v Rimu predlog za prezaposlitev določenega števila delavcev v valjarno, kam bodo odšli drugi, še ni znano.

Prav zato so okoliški prebivalci razdeljeni, ali gre pri zaprtju železarne za dobro novico ali ne. Kljub temu da je slednja dolga leta negativno vplivala na njihovo zdravje (znano je, da so prebivalci Škednja bolj podrvžen raku pljuč in smrti zaradi te bolezni), se bojijo za svoja delovna mesta.

"Tu gre za celo goro rakotvornih snovi," je o izpustih iz železarne, ki bolj ali manj vedno presegajo dovoljene vrednosti, za POP TV povedal okoljevarstvenik dr. Gorazd Pretnar. Pojasnil je, da težji delci takoj padejo na tla, medtem ko lažje delce zračne mase prenašajo proti Ankaranu, kjer se usedajo na kmetijske površine, pa tudi naša pljuča.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija