Že 25. festival Malvazija, žlahtni okus Mediterana, bo letos ponovno potekal v Hotelu Slovenija. Obiskovalke in obiskovalci se bodo to nedeljo in ponedeljek v Portorožu družili z več kot 120 malvazijami.
ŽLAHTNI OKUS MEDITERANA: Hotel Slovenija v Portorožu bo ta konec tedna gostil malvazije
Koper
Osrednji dogodek festivala Malvazija, žlahtni okus Mediterana, se bo pričel v nedeljo, 5. marca ob 15. uri s svečano otvoritvijo festivala. Na svečanem odprtju v Kongresnem centru Portus hotela Slovenija bodo podelili priznanja vinogradnikom, ki so sodelovali na ocenjevanju Sommelier Slovenije 2023. Ob 16. uri bo odprtje degustacij več kot 60 vinarjev iz slovenske Istre, Brd, Krasa, Vipavske doline, hrvaške Istre in Italije.
Med 120 vzorci malvazij so tudi tiste, ki so še pred odprtjem festivala na ocenjevanju Izbor Sommelier Slovenije prejele najvišje število točk. Komisija namreč vsako leto izbira med prijavljenimi malvazijami, razdeljenimi v šest kategorij, in sicer peneče, sveže, zrele, macerirane, s preostankom sladkorja in aromatizirane.
Letos tudi pester program delavnic in vodenih degustacij!
Tako v nedeljo, kot tudi v ponedeljek bo poleg degustiranja več kot 120 vzorcev malvazije možno razširiti svoja obzorja in znanja na strokovnih delavnicah in vodenih degustacijah. V nedeljo, 5. marca se bodo tako delavnice pričele ob 16.30 s predstavitvijo knjige Evropskega reda vitezov vina – Vino in mladi, katero bo vodil glavni enolog vinske kleti Vinakoper, Boštjan Zidar. Ob 17.00 uri bodo iskali resnico v kozarcih, na strokovni delavnici "Resnica kozarca" z Liliano Savioli. Večer pa bodo končali z vodeno degustacijo "Malvazija 2.0 – žgane pijače iz sorte Malvazija", ki jo bosta vodila Majda Debevc in Boštjan Zidar.
V ponedeljek, 6. marca se festival Malvazija otvori z okroglo mizo "Kako bolj učinkovito prodajati vina višjega cenovnega ranga v restavraciji", katera je namenjena strokovni javnosti. Od 16. ure dalje bodo potekale degustacije malvazije. Tako kot nedelja, bo tudi ponedeljek v znamenju strokovnih delavnic in vodenih degustacij. Ob 17. uri bo pod okriljem Valentina Bufolina potekala degustacija zmagovalnih malvazij ocenjevanja Sommelier Slovenije 2023. Ob 18. uri bodo razvajali svoje brbončice vsi ljubitelji kulinarike - Filip Matjaž, chef restavracije COB z Michelinovo zvezdico, bo vodil strokovno delavnico "Malvazija izven okvirjev". Na koncu, ob 18.30 pa bo potekala vodena degustacija in delavnica vinskih kraljic slovenske Istre z naslovom "Enkrat kraljica, vedno kraljica".
Vstopnina znaša 20 evrov za en dan in 25 za dva dni, obiskovalke in obiskovalci pa prejmejo festivalski kozarec.
Marec je tako mesec, ko vas v slovensko Istro in Portorož vabi prevladujoča bela istrska sorta vina – malvazija.
Kakšen je pa vaš okus?
Ste stari med 25 in 55 let in imate radi vina?
Si želite postati del degustacijske ekipe novega vina kleti Vinakoper?
Če ste na zgornji dve vprašanji odgovorili z DA, potem iščejo prav vas!
Pišite na marketing@vinakoper.si in se pridružite ekipi, ki bo ekskluzivno prvič degustirala nova vina kleti Vinakoper.
Število mest je omejeno, zato pohitite s prijavo!