ŽIŽEK NAREDIL 'SCENO' V FRANKFURTU: Komentiral Hamas in Izrael ter sprožil proteste med občinstvom (FOTO, VIDEO)

Svet

Na letošnjem 75. frankfurtskem knjižnem sejmu, na katerem je Slovenija nastopila kot častna gostja, je prišlo do burnih odzivov na govor filozofa Slavoja Žižka, provokativnega intelektualca, ki se redno loteva kontroverznih tem in se ne brani izražanja svojih mnenj, ne glede na morebitne odzive. Njegove besede o stanju na Bližnjem vzhodu, še posebej v Gazi in Izraelu, so sprožile polemiko in proteste med občinstvom.

Žižek je občinstvo nagovoril z izjavami, ki so povzete po izraelskem zgodovinarju, mislecu in pisatelju Juvalu Noah Harariju. V svojem govoru je izrazil zaskrbljenost glede razmer v Izraelu, trdil, da država zdrsava proti diktaturi ter poudarjal pomen knjig in branja kot sredstva za razumevanje kompleksnosti teh razmer. Hkrati je izrazil obsojanje terorističnih dejanj v regiji in kritiziral odločitev o preložitvi podelitve nagrade palestinski avtorici Adanii Shibli na knjižnem sejmu.

Njegove besede so sprožile različne odzive med obiskovalci. Nekateri so protestno zapustili dvorano, obtoževali Žižka relativizacije problema in neprimernega obravnavanja kršitev človekovih pravic. Kljub temu so se našli tudi tisti, ki so mu izkazali podporo in njegov govor pozdravili z aplavzom.

Med Žižkovim govorom se je z njim sprl hessenski komisar za antisemitizem, Uwe Becker, ki mu je očital relativizacijo terorizma skupine Hamas v primerjavi z izraelsko politiko. Becker je stopil na oder in izrazil občutke sramu zaradi Žižkove izjave. Organizatorji sejma so pozvali k strpnosti in spoštovanju svobode govora, čeprav se morda ne strinjamo s stališči govornika.

To sporno srečanje na knjižnem sejmu je odražalo širše razprave o konfliktu na Bližnjem vzhodu, v katerem so se v Evropi pojavila različna stališča in interpretacije dogajanj. Slovenija, ki je bila častna gostja sejma, je bila prisotna tudi s svojo predsednico, Natašo Pirc Musar.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Kaj te briga  |  18 .10. 2023 ob  15: 21
14
Je prav povedal!