ZIMA LAHKO KMALU POTRKA NA VRATA: Kanin zdaj odprt le med vikendi, čez teden potekajo vzdrževalna dela

Slovenija

Na Kaninu, najvišjem smučišču v Sloveniji, se počasi izteka poletna sezona, na katero se kljub letos drugačnim razmeram ozirajo z zadovoljstvom, hkrati pa se že pripravljajo tudi na prvi sneg in začetek zimske sezone.

Od septembra visokogorski center Kanin ob lepem vremenu obratuje samo ob vikendih, od petka do nedelje. Kot je pojasnila direktorica Javnega zavoda Sončni Kanin Manuela Božič Badalič, se med tednom že intenzivno pripravljajo na zimo in opravljajo nujna vzdrževalna dela. Če bo vreme ugodno, bodo obratovali še nekaj naslednjih jesenskih vikendov, potem pa že pričakujejo prvi sneg. Na Kaninu, ki leži na 2300 metrih nadmorske višine, namreč zima lahko kmalu potrka na vrata, takrat pa je praktično nemogoče izvajati vzdrževalna dela na napravah.

Kanin je lansko zimo imel dobro sezono, še posebej v primerjavi z drugimi nižje ležečimi smučišči. Seveda je to trajalo le do prisilnega zaprtja ob pojavu epidemije novega koronavirusa v mesecu marcu. Po nekaj tednih so v skladu z vsemi priporočili sredi maja ponovno zagnali naprave in začeli obratovati. Božič Badaličeva je dejala, da so od takrat pa do danes prepeljali skoraj 22.000 potnikov. Poletna sezona je bila po njenih besedah letos vsekakor drugačna, večina obiskovalcev je bila Slovencev, mnogi so Kanin obiskali prvič, nekateri tudi zato, ker sta maja tam trenirali slovenski smučarki Ilka Štuhec in Meta Hrovat.

Tako z obiskom Kanina kot tudi s celotno poletno turistično sezono na Bovškem je zadovoljen tudi župan Občine Bovec Valter Mlekuž, ki je izpostavil predvsem turistične bone kot uspešen ukrep vlade. Občina Bovec je ena od slovenskih občin, kjer je bilo izkoriščenih največ bonov, po podatkih Finančne uprave RS iz 25. avgusta skoraj 18.000 bonov v vrednosti več kot dva milijona evrov.

Visokogorski center Kanin v naslednjih letih sicer čaka velika investicija. Leto 2023 je namreč zadnje leto, ko morajo zgraditi novo krožnokabinsko žičnico. Obstoječa bo takrat dopolnila 50 let, to pa je tudi skrajni rok, do katerega proizvajalec še zagotavlja rezervne dele. Zatem obratovalnega dovoljenja ne bo več mogoče podaljšati. Ker gre za zahtevno, ampak na drugi strani nujno potrebno investicijo, mora na pomoč priskočiti tudi država. Kot sta spomnila Božič Badaličeva in Mlekuž, so že oblikovali medresorsko skupino pristojnih ministrstev. Trenutno je v teku pridobivanje soglasij lastnikov zemljišč med postajama A in B, od postaje B pa do vrha so zemljišča že v lasti Občine Bovec.

Gondolska vas

Kar se tiče bolj kratkoročnih načrtov v prihajajoči zimski sezoni, je Božič Badaličeva izpostavila, da bodo podobno kot poleti poskušali tudi zimo popestriti z različnimi dogodki na prostem, nadaljevali pa bodo tudi s ponudbo helikopterskih prevozov na smučišče.

Eden od takšnih dogodkov na prostem se je na Kaninu odvil tudi včeraj, ko so skupaj s Hišo Franko in Hišo Polonka iz Kobarida izpeljali dogodek z naslovom Frika na 2300 m. Tolminsko jed iz maščobe, krompirja in sira je skupaj s pomočniki pripravljal Valter Kramar, obiskovalcem pa je šla na takšni višini še posebej v slast.

Bovški župan Mlekuž in direktorica zavoda Sončni Kanin Božič Badaličeva pa sta včeraj ob vstopni postaji odprla tudi novo gondolsko vas. Na Kaninu imajo več gondol, ki niso v uporabi in jih ne morejo popraviti, zato so jih preoblikovali v nekakšno vasico, v kateri se bodo lahko predstavili lokalni ponudniki različnih dobrot.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija