ŽIDANA NE BO NA POGOVOR K JANŠI, BO SKOČIL PA K BRATUŠKOVI, ČE BO POVABLJEN: "Potrebujemo jasno stališče LMŠ in Levice"

Slovenija

Predsednika SD Dejana Židana ne bo na pogovor pri predsedniku SDS Janezu Janši, saj desnosredinske vlade Sloveniji po njegovi oceni niso prinesle napredka. Če bodo vabljeni na pogovor pri predsednici SAB Alenki Bratušek, pa se ga bodo udeležili, čeprav pri levosredinski vladi ni težava v SD. "Potrebujemo jasno stališče Levice in LMŠ," je pojasnil.

Židan, sicer tudi predsednik DZ, je v izjavi za medije po današnjem sestanku z vodji poslanskih skupin politične stranke ponovno pozval, naj "naredijo to, kar od nas volivci zahtevajo: torej da se ponovno preizkusimo na predčasnih volitvah".

Ob vprašanju, ali se nameravajo udeležiti pogovorov pri SAB, je spomnil, da so že imeli koalicijo, ki je skupaj z Levico štela 52 poslank in poslancev. V nekem trenutku pa so ugotovili, da ni v koaliciji ne Levice ne LMŠ, tako da teh glasov ni več. "Če se tukaj stvari spremenijo, imamo ponovno koalicijo," je pojasnil.

Če bodo povabljeni na pogovor k SAB, se ga bodo po napovedi Židana udeležili. "Vendar ni težava v SD. Potrebujemo zelo jasno stališče tako Levice kot tudi LMŠ," je pojasnil.

Židan je na poslanske skupine danes apeliral, naj nekatere zakone, med njimi zakon, ki zmanjšuje finančno obremenitev občin, pospešeno speljejo skozi proceduro. Tako bodo lahko občine imele za svoje potrebe na voljo dodatnih 30 milijonov evrov. K temu bodo poslanke in poslance predvidoma do konca tedna pozvala tudi občinska združenja, je pojasnil Židan.

O možnosti, da bi preko izrednih sej DZ spravili skozi nov volilni zakon, je odgovoril, da je to odvisno od politične volje. Poleg 59 podpisnikov predloga zakonodaje sicer potrebujejo še enega, večina oči pa je pri tem uprtih v poslansko skupino DeSUS, je povedal.

A tudi če bi novo zakonodajo sprejeli v mesecu dni, ima Slovenija v tem trenutku volilno zakonodajo, ki je legitimna in v skladu z ustavo. "To naj ne bo razlog, da bi zaradi tega kdorkoli želel prestavljati roke. Dobro je, da jo sprejmemo in naj potem velja na naslednjih rednih volitvah," je pojasnil.

Danes so razpravljali tudi o časovnici dogodkov v času predsedovanja EU. DZ ima pri tem namreč pomembno vlogo. Tudi v primeru prejšnjega predsedovanja EU je DZ svojo časovnico sprejel že leto in pol pred predsedovanjem. Podobno so storili tudi danes in po besedah predsednika DZ so se vodje poslanskih skupin z njo strinjali.

Letos bo po Židanovih besedah v zvezi z delovanjem DZ kar sedem obletnic, zato so vodje poslanskih skupin govorili tudi o tem.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
goldhorn |  05 .02. 2020 ob  08: 53
@kokodek

O kakšni ukinitvi sanjaš? To zavarovanje bi samo na državno zavarovalnico prenesli, hkrati pa bi ga morali plačevati VSI! Tudi navadni ljudje, ki ga do sedaj niso. Levica pa so navadni POPULISTI.....
kokodek |  04 .02. 2020 ob  18: 00
volitve čimprej in spomnimo se, da SDS, SAB, SMC, NSI in DESUS niso podprli ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, kar pomeni, da jim za navadne ljudi ni niti malo mar !!!!!!