ZGODOVINSKI PREBOJ IN NOVO UPANJE ZA SLADKORNE BOLNIKE: Bo inzulin preteklost?

Svet

Znanstveniki v Šanghaju so dosegli zgodovinski preboj, saj so uspešno odpravili sladkorno bolezen tipa 2 pri dolgotrajnem pacientu s pomočjo celične terapije.

59-letni pacient, ki je 25 let trpel za sladkorno boleznijo, je julija 2021 prejel presaditev celic trebušne slinavke, pridobljenih iz njegovih lastnih matičnih celic.

Presaditev je pri pacientu uspešno odpravila potrebo po zunanjem inzulinu v 11 tednih. Zdravila so bila postopoma zmanjšana in končno ukinjena leto dni kasneje. Zdaj je neodvisen od inzulina.

Gre za prvi tak uspešen poseg. Do dosežka, objavljenega v reviji Cell Discovery 30. aprila, je prišlo po več kot desetletju raziskav v šanghajski bolnišnici Changzheng.

Sladkorna bolezen predstavlja resno zdravstveno grožnjo, saj prizadene 422 milijonov ljudi po vsem svetu. Čeprav trenutno ne poznamo zdravila za sladkorno bolezen, se bolezen običajno obvladuje z injekcijami inzulina in drugimi zdravili.

Leta 2023 je FDA odobrila podobno terapijo z matičnimi celicami za zdravljenje sladkorne bolezni tipa 1, ki jo je razvilo startup podjetje v Chicagu.

Kitajski raziskovalci pa poudarjajo, da je potrebnih več raziskav za potrditev dolgoročne učinkovitosti in širše uporabe te terapije.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  29 .05. 2024 ob  14: 29
to je lepa novica!!!