ZGODBA O USPEHU: Pismo zahvale Matie Šramla, fanta s trobento iz Šmarij pri Kopru, ki dobesedno premika meje (FOTO)

Koper

Pred dnevi smo v uredništvo prejeli pismo trobentača Matie Šramla iz Šmarij pri Kopru, ki je pred dvema letoma, tudi z našo pomočjo, zbiral podporo za študij na prestižni glasbeni šoli v Angliji.

Njegova osebna zgodba, v kateri ne manjka poguma, vztrajnosti, predanosti in hvaležnosti, se je dotaknila, pa tudi navdihnila mnoge posameznike in podjetja, da so mladega virtuoza podprli in mu omogočili nadaljevanje začrtane poti.

Matia ni pozabil na ljudi, ki so mu v tistih, zanj negotovih časih, priskočili na pomoč. V pismu je zapisal, da že zaključuje srednjo šolo in študij trobente na elitni glasbeni šoli Wells Cathedral School v angleškem Somersetu, čaka ga le še matura. To je ena najboljših šol v Združenem kraljestvu, ki ponuja specializirano glasbeno predprofesionalno usposabljanje in ki v svoje vrste sprejema le izjemno nadarjene posameznike z vsega sveta. Matia je edini Slovenec, ki je uspešno opravil vse preizkuse in se vpisal v njihov študijski program.

V času, ko se pripravlja na maturo, je uspešno opravil tudi avdicije za vpis na univerzitetni študij trobente; med univerzami, ki so mu ponudile študijsko mesto, je izbral Royal Birmingham Conservatoire (Kraljevi konservatorij), ki je med najboljšimi 50 univerzami na svetu in ki ga vodi mednarodno priznani glasbenik Julian Lloyd Webber.

Na konservatoriju, ki ponuja izjemno kakovostne študijske programe, študira približno 700 dodiplomskih in podiplomskih študentov ter mladih raziskovalcev z vsega sveta. Pogoji za vpis so zelo zahtevni – maturo je potrebno opraviti z odliko pri vsaj treh predmetih, prav tako morajo bodoči študenti z odliko opraviti tudi izpit iz inštrumenta, jeziček na tehtnici pa v eno ali drugo smer prevesi nastop na avdiciji.

Šmarski virtuoz je s svojim avdicijskim nastopom člane komisije povsem navdušil in si tako zagotovil vpis na štiriletni univerzitetni študijski program (Bachelor of Music with Honours Performance).

A se je spet zataknilo pri denarju. Šolnina za tuje študente je namreč zelo visoka, saj Združeno kraljestvo po Brexitu ni več v Evropski uniji. Profesorji na univerzi so prepoznali Matiev potencial, zato si zelo prizadevajo najti način, ki bi mu omogočil pokritje vseh stroškov. Z univerzo se tako dogovarja, da bi se za leto dni zaposlil in ob delu opravljal samo specializacijo iz trobente. Obstaja namreč možnost, da mu po treh letih bivanja v Angliji znižajo šolnino, pridobi pa lahko tudi študentski kredit, ko napolni 18 let.

"Plan je čisto jasen in univerza trenutno išče najugodnejšo rešitev zame, ponudili so mi tudi študentsko delo na univerzi, s katerim bi si lahko kril vsaj stroške bivanja, hrane, prevoza in podobno. Ponudili so mi še možnost, da za leto dni zame zadržijo vpisno mesto, če bi se to izkazalo za najboljšo možnost," je optimističen Matia.

"Rad bi se zahvalil vsem posameznikom, Pihalnemu orkestru Koper, Zvezi prijateljev mladine, športnemu klubu Salto Koper, Lions klubu Izola, Luki Koper in mnogim drugim, da so me in me še vedno podpirajo pri tem, da bom lahko letos tu, v Angliji, zaključil srednjo šolo. Navsezadnje bi se zahvalil tudi vam, ki ste prvi napisali članek o meni in me s tem zelo podprli. HVALA! Rad bi vam vsem sporočil, da je vaša podpora obrodila sadove in da grem naprej," zaključuje Matia.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija