ZGODBA NAŠEGA NARODA O TISTEM MRAČNEM OBDOBJU: V Portorožu srečanje nekdanjih internirancev (FOTO)

Piran

V Portorožu je bila danes 62. slovesnost ob vseslovenskem srečanju nekdanjih internirancev, političnih zapornikov, izgnancev in ukradenih otrok. Častna pokroviteljica dogodka predsednica republike Nataša Pirc Musar je v nagovoru izpostavila pomen negovanja spomina in opozarjanja na povzročeno gorje.

Predsednica republike je v nagovoru poudarila, da tradicionalna slovesnost temelji na spominu in vrednotah narodnoosvobodilnega boja, boja proti okupatorju, boja proti fašizmu in nacizmu ter boja proti vsem vrstam nasilja nad nedolžnimi in svobodomiselnimi ljudmi. Skozi odlomke poezije je predstavila življenjsko zgodbo družinske sorodnice Erne Muser (1912-1991), ki je bila zaprta v taborišču Ravensbrück, in ob tem poudarila pomen ohranjanja kulture spominjanja s pripovedovanjem življenjskih zgodb vsakega posameznika, ki skupaj tvorijo zgodbo našega naroda v tistem mračnem obdobju, so sporočili iz urada predsednice.

"Naša dolžnost je, da negujemo spomin, da opozarjamo na povzročeno gorje, na zgodovinska dejstva ter da gojimo ljubezen do države. Predvsem pa, da mladim predajamo sporočila miroljubnosti, svobode, solidarnosti, sočutja, enotnosti in pravičnosti. Mladi in ti, ki šele prihajajo za njimi, bodo lahko ustvarjali boljši svet le, če bodo poznali tudi temne plati in zablode človeštva," meni predsednica republike.

Po njenih besedah ne smemo dovoliti, da bi se zopet ponavljale napake iz preteklosti, še toliko bolj, ker vidimo, da marsikje po svetu "namesto besed še vedno rožlja orožje". Ob tem je poudarila, da Slovenci smo in želimo biti samostojen in miroljuben narod, kar smo že dokazali v preteklosti in kar še vedno dokazujemo s svojimi dejanji.

Prisotnim, ki so preživeli grozote druge svetovne vojne, se je poklonila z verzom Erne Muser, da "ne zlomiš src, ki hočejo živeti". Dejala jim je, da so zgled in opomin družbi, saj nam dokazujejo, kako pomembni so strpnost, razumevanje in dialog, odpuščanje in iskanje novih vezi med ljudmi. "Sobivanje narodov ter spoštovanje mednarodnega prava, človekovih pravic in svoboščin morajo biti trajni temelji naše skupne prihodnosti. Brez tega naš svet enostavno ne more obstati," je bila jasna.

Kot so sporočili iz Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, ki dogodek organizira, je letošnja prireditev potekala pod naslovom To ni le vaša pesem - to je krik vseh nas. "Misel, ki smo si jo izposodili pri večnem Kajuhu, ki ga tradicionalno, letos pa še toliko bolj, vključujemo v naš program," so zapisali.

V kulturnem programu so med drugim sodelovali partizanski pevski zbor Pinko Tomažič iz Trsta, ki letos praznuje 50 let neprekinjenega delovanja, orkester Slovenske vojske s solisti, tenorist Martin Sušnik, učenci OŠ Koper, Nikolovski, Dane in Nejc Jemc, dramski igralec Domen Valič ter recitatorka Anica Horvat.

Tovariško druženje peščice deklet, ki so del svoje mladosti preživele kot "brezimne" številke v taboriščih Ravensbrück in Auschwitz, je z leti preraslo v protivojno manifestacijo številnih žrtev vojnega nasilja, so zapisali v zvezi.

"Še vedno se lahko učimo od njih. Vrednote, kot so solidarnost, tovarištvo, junaštvo, spoštovanje do sočloveka in domoljubje, ki so jih za preživetje gojile taboriščnice, so se za aktualne izkazale tudi danes, ko je podivjana ujma razdejala Slovenijo in mnogim uničila domove. Obnova razrušene države bo močno odvisna od solidarnosti," so prepričani.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija