ŽENSKE SE VSE MANJ ODLOČAJO ZA POROKO: Tu je 10 razlogov

Trendi

Ameriška novinarka Gloria Stejnem je sprožila veliko nevihto s stavkom: "Same postajamo moški, s katerimi smo se nekoč želele poročiti." Po mnenju Glorie razvoj odnosov med spoloma ni samo zamajal tradicionalnih modelov zakonske zveze in družine, temveč jih je začel tudi uničevati. Pravi, da je za to preveč razlogov. Ocenjuje namreč, da so individualizem in vsakdanje obveznosti prispevali k neodvisnosti žensk.

V preteklosti je veljalo stališče, da mora biti katera koli odrasla ženska v stalnem razmerju z moškim, saj so moški ponujali točno tisto, kar so ženske potrebovale. Bili so lovci in zaščitniki, medtem ko so ženske vzgajale otroke in so bile čuvajke ognjišča. Verjelo se je, da so to biološke vloge žensk, da je to naravni red stvari, ki ga nihče niti ni poskušal kakor koli spremeniti.

Zdaj so se, po njenem prepričanju, ženske odcepile od teh okvirov, k čemur so v veliki meri prispevale spremembe v družbenih gibanjih in okoliščinah, v katerih živimo.

Se končuje obdobje, v katerem so bile vse ženske brezpogojno odvisne od moških? Nekateri bodo na to vprašanje prikimali, nekateri bodo rekli, da je edini pravilen odgovor "ne". Toda Glorijina teza je sprožila plaz reakcij po vsem svetu in veliko žensk se strinja, da obstaja vsaj deset razlogov, zakaj ima ameriška novinarka prav.

1. Dostojnih moških ni toliko, kot jih je bilo včasih

Kot je v svojem članku z naslovom Osamljene dame (angleško Lonely Ladies) zapisala Kate Bolik, je glede na povečano brezposelnost in manjše možnosti za moške v sodobnem svetu, veliko več moških, ki niso vredni pozornosti. Z drugimi besedami, moških, ki so resnično zaželeni, ni prav veliko. Krivda ni v njih, ampak v okoliščinah, v katerih se ne znajo najbolje znajti.

2. Sodobne ženske so neodvisne

Današnje ženske se v mnogih primerih ne samo bolj trudijo kot moški, ampak imajo tudi boljšo izobrazbo. Danes so na dva moška z diplomo tri ženske, ki so si prislužile enako diplomo. Dandanes ženske delajo na skoraj vseh področjih.

3. Zabava je lahko dostopna in družba ne obsoja razmerja brez obveznosti

Internet je poceni in dostopen. Zato ni čudno, da imajo ženske ob trenutni številčnosti spletnih strani za zmenke velik izbor moških za prijetno zabavo brez kakršnih koli obveznosti. Če je imela prejšnja družba negativen pogled na odnose zunaj zakonske zveze, zdaj ženska ni dolžna dati zakonske zaobljube, da bi bila z nekom intimna. In družba jo za takšno početje ne obsoja na način, kot bi jo obsojala v preteklosti.

4. Koncept zakonske zveze je zastarel

Od začetka človeštva so se zakoni med moškimi in ženskami sklepali iz ekonomskih in političnih razlogov. In sklepali so se pogosto. O ljubezni ni bilo govora. Obe strani je zanimalo, kako lahko združita premoženje ženinove družine in družbeni vpliv nevestine družine. Ali recimo dve sosednji kmečki parceli.

Institucija poroke je bila v tem pogledu instrument, ki je prispeval k bolj ali manj nemotenemu delovanju družbe in nič več. Zdaj pa je drugače. Približno 44 % starejše populacije in približno 44 % mlajše populacije je prepričanih, da je tradicionalni koncept poroke zastarel in bi ga bilo treba zelo spremeniti.

5. Moški mislijo, da močne in uspešne ženske spodkopavajo njihov ponos

Izkazalo se je, da je ego mnogih moških neverjetno krhek. Današnji moški, pravijo ženske, ki podpirajo Glorijino tezo, da so dame samozadostne, se bojijo vsega, kar jim daje občutek, da so celo za las manj moški in stebri hiše oziroma doma. Ženske niso več samo gospodinje, kuharice in mame, ampak imajo tudi uspešno kariero. To v bistvu prestraši mnoge moške, saj težko zgradijo odnos z žensko, ki je boljša, pametnejša in uspešnejša od njih samih.

Uspešne ženske so moškim "vbrizgale" komplekse manjvrednosti. Zdaj pa si predstavljajte, kako težje je postalo poročiti se, ko je velik del svetovne moške populacije neprijetno napet ob misli na žensko, ki od njih ne bo prav nič odvisna. Kako ji bodo sploh pogledali v oči?

6. Kultura seksa za eno noč ni izginila

Čeprav so bila devetdeseta leta začetek afer za eno noč, zdaj živimo v resnični apokalipsi zmenkov, kot pravi pisateljica Nancy Joe Sales. Mobilne aplikacije, kot je Tinder, so pomembno vplivale na sodobno kulturo in so tradicionalno zakonsko institucijo nadomestile s seksom za eno noč, brez obveznosti. 

Glede na to, da je to za marsikoga bolj praktično kot sklenitev tradicionalnega zakona, ali je sploh čudno, da je zakon posledično prenehal uživati ​​enako popularnost kot prej?

7. Zamisel o zakonu kot smislu življenja vsake ženske je postala stvar preteklosti

Dokler ženske niso imele pravice do izobrazbe in kariere, je bila sklenitev zakonske zveze sprejemljiv način za izboljšanje kakovosti svojega življenja. Drugih možnosti niti ni bilo.

Danes je v večini držav sveta situacija drugačna. "Če je ženska pametna, izobražena in uspešna in nima sreče, da bi spoznala nekoga, ki bi bil njen življenjski partner, zakaj bi potem rabila zakon?" se sprašujejo ženske, ki podpirajo Glorijino tezo, da je zakonska zveza v 21. stoletju le še zastarel koncept.

8. Ženske ne sprejemajo svoje pretekle vloge v družbi in družini

Ženske menijo, da so se moški zanašali na privilegije, ki so jih imeli, ko so se borili za enakost in pravico do gradnje kariere. Zdaj, ko so se razmere spremenile, se večina moških ne more dobro spoprijeti z novimi okoliščinami. Moški si težko delijo gospodinjska opravila z ženskami, ki hodijo v službo in nimajo časa nenehno skrbeti za gospodinjstvo, obstajajo pa tudi takšni, ki vztrajajo, da mora ženska vse doseči doma, ko je že želela graditi kariero.

Takšno razmišljanje s strani moških neizogibno vodi v konflikt z ženskami, ki se s tem ne strinjajo. Po mnenju žensk, ki ne verjamejo v zakonsko institucijo, se bo ta trend verjetno nadaljeval, zlasti če se moški ne začnejo strinjati, da bodo gospodinjska opravila delili s svojimi partnerkami.

9. Sodobnim ženskam se ni treba poročiti, da bi lahko izkusile materinsko veselje

Podatki o ženskah, ki same vzgajajo otroke, podpirajo tezo, da se je nekdanja zakonska institucija preobrazila. Večina moških se ob ločitvi od ženske obnaša na način, kot da so se ločili od svojih otrok. Redko jih vidijo, ne skrbijo zanje, ne sodelujejo pri njihovem odraščanju in vzgoji.

"Ko sem se ločila, ker me je varal, sem morala, ne glede na to, ali sem hotela ali ne, postati mama in oče, saj mu je bilo vseeno, ali bodo najini otroci kaj jedli," je komentirala ena ženska. "Ni hotel otroka, jaz pa nisem hotela splaviti, zato sem rodila hčerko in jo vzgojila sama," je le še eden izmed mnogih komentarjev žensk, ki so bile razočarane nad svojim partnerjem, vendar niso želele biti prikrajšane za materinske užitke.

Poleg tega je razvoj znanosti ženskam, ki nimajo partnerja, omogočil izpolnjevanje vloge matere. Poroka kot pogoj za materinstvo pri mnogih ženskah ne obstaja več.

10. Ženske so postale moški, s katerimi so se nekoč želele poročiti

Zdi se, da je Gloria Steinem našla skupno točko za večino žensk, ki se danes izogibajo instituciji tradicionalne zakonske zveze. Njen stavek, ki so ga mnogi sprejeli kot mantro, se glasi: "Me same postajamo moški, s katerimi smo se nekoč želele poročiti."

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Piero Panin |  14 .02. 2021 ob  19: 49
Dejmo bit iskreni moski med sabo...ma kiri mona bi hotu imet tako?
Sama naj bo!
Slovenec 33 |  14 .02. 2021 ob  17: 32
Zakaj je tako- to je delitev sveta.
Problem, ki ni problem je v tem, da smo moški čustevna bitja in ženske to niso.
Temu kar one pravijo čustva so
- koristoljubnost
- nagon po ohranitvi vrste

Ker so brez čustev jim je manipuliranje z moškimi mačji kašelj, no problem.
Ištrijan |  14 .02. 2021 ob  16: 28
Zelo dobri argumenti. Sploh prvi - katere pa naj bi bile danes dostojne zenske?!

Preden boste ugotovili, da ginocentricna druzbena ureditev spodkopava celotno druzbo, bo druzbe kot jo poznamo prej konec!