ŽENSKE SE STARAJO HITREJE KOT MOŠKI: To so razlogi zakaj

Trendi

Usihanje hormona estrogena v menopavzi pospeši proces staranja. V obdobju menopavze ženska telesa prav tako prenehajo proizvajati toliko kolagena kot prej - ta pa je ključnega pomena za napeto kožo. Čeprav je znano, da ženske živijo dlje kot moški, pa se žal hitreje starajo. Razlogov za to je več, tej pa so eni izmed glavnih.

Ženske so bolj podvržene negativnim učinkom stresa

Ženske so bolj nagnjene k duševnim težavam, zlasti če se te pojavljajo v povezavi z njihovim delom, je prepričana dr. Judith Mohring. Nanje pa seveda vplivajo tudi hormoni. Nihanja hormonov so tesno povezana z razvojem depresije. Poleg tega sezonske afektivne motnje bolj prizadenejo ženske kot moške, stalni stres pa neizogibno vodi v zgodnejše staranje.

Ženske, ki so rodile, se hitreje starajo

Ameriška študija, opravljena na univerzi George Mason, je dokazala, da so ženske zaradi nosečnosti videti 11 let starejše. Ženske, ki so rodile, imajo krajše telomere (drobne koščke genskega materiala, ki jih najdemo na koncih kromosomov) kot tiste, ki niso. Krajši, kot so telomeri, starejši so videti. Poleg tega stres med nosečnostjo ni nič nenavadnega, kar ponovno pospeši proces staranja.

Moška koža je debelejša

Po mnenju dermatologov je moška koža za 25 odstotkov debelejša od ženske. Odstotek se lahko razlikuje od človeka do človeka, vendar splošna številka ostaja. Čeprav imajo moški manj gub, so tiste, ki jih imajo globlje kot ženske.

Raven testosterona je pri ženskah manjša

Visoka raven testosterona upočasni staranje. Čeprav estrogen služi tudi kot hormon proti staranju, njegova proizvodnja upada hitreje kot proizvodnja testosterona.

Vlogo ima tudi menopavza

Usihanje hormonov v menopavzi pospeši proces staranja. Ko ženske preživijo menopavzo, njihova telesa prenehajo proizvajati toliko kolagena kot nekoč. To povzroča izgubo elastičnosti kože, piše Bright Side.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija