ZEMLJARIČ IN IZOLSKI OTOK: Protikorupcijska komisija ustavila postopek

Izola

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je po oktobrski sodbi upravnega sodišča ponovno obravnavala lobiranje v zadevi Izolski otok. Ugotovili so, da izvajanja nejavnega vplivanja v tej zadevi ni mogoče bolj natančno opredeliti. Ker je bila javnost z obravnavo zadeve pred KPK že seznanjena, so postopek zoper lobista ustavili, so sporočili.

Janez Zemljarič

V sodbi je upravno sodišče ugotovitve KPK o sumu kršitev določb lobiranja Janeza Zemljariča na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo leta 2016 odpravilo, ker kršitev po oceni sodišča ni bila dovolj konkretno opredeljena. Zadevo je vrnilo KPK v ponovni postopek odločanja.

KPK je v ponovljenem postopku ugotovila, da izvajanja nejavnega vplivanja v tej zadevi ni mogoče bolj natančno in določno opredeliti kot kršitev v smislu definicije lobiranja po zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije, zaradi česar je postopek zoper Zemljariča ustavila.

Zadeva sega v jesen 2016, ko je fotograf revije Reporter pred gospodarskim ministrstvom v objektiv naključno ujel Janeza Zemljariča, ki je takrat ministru Zdravku Počivalšku predstavljal zamisel za polmilijardni projekt Izolski otok. Na prvem sestanku je zaposlenim izročil vizitko podjetja Eti-par, na drugi sestanek pa je prišel z mapo podjetja Gorenje projekt.

Kot je ugotovila KPK, Zemljarič ni imel pooblastil za zastopanje nobenega od teh dveh podjetij, prav tako ni registriran lobist - zato so njegovo dejanje označili za nezakonito. Minister pa stika ni ne odklonil ne prijavil KPK, ki svojih ugotovitev takrat ni smela javno objaviti. To jim je namreč prepovedalo upravno sodišče zaradi tožbe Počivalška, ki je objavo vsaj začasno ustavil, češ da mu bo z objavo povzročena nepopravljiva škoda.

Zdravko Počivalšek

Poleg ministra sta se z Zemljaričem dobili tudi takratna državna sekretarka Eva Štravs Podlogar in ena od uradnic. Vrhovno sodišče je nato ugodilo pritožbi KPK in dovolilo objavo ugotovitev, saj Počivalšek ni dokazal, da mu bo z objavo storjena težko popravljiva škoda.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Darko |  18 .12. 2020 ob  16: 13
Lobist in lobiranec morata obvezno prijaviti srečanje
tu ni kaj debatirat
joe jaxson |  17 .12. 2020 ob  17: 56
ma procentivavšek ne spusti nanka enga biznisa
Stric iz ozadja |  17 .12. 2020 ob  17: 24
Čisto zavajanje in podtikanje s strani sodišča, ki je očitno ponovno dokazalo, da je sodstvo največja greznica v Sloveniji. Lobisti (predvsem tisti registrirani, med katerimi spada tudi stari komi), MORAJO po zakonu prijaviti VSAKO LOBIRANJE!!! Prav tako mora lobiranje OBVEZNO PRIJAVITI lobiranec ozrioma tisi, pri kateremu je lobiral lobist. TO JE ZAKON oziroma PREDPISI. Niti eden lobist niti drugi lobiranec v tem primeru NI PRIJAVIL lobiranja. TO JE KAZNIVO! KAj, zakaj, koliko, kje, komu,... pa je drugo vprašanje, ki pa je predmet drugačnega postopka. BANDA POKVARJENA KOMUNISTIČNA! Zajebali ste nas za vekomaj - smo edini še obstoječi komunistični otok v Evropi. A VAS NI SRAM!?
Lili |  17 .12. 2020 ob  16: 14
11
Ma eni imajo več življenj ? Tega zemljariča tudi se ne moreš rešit