ŽELITA SI MEDALJO, A SE ZATIKA PRI DENARJU: "S sredstvi, ki nam jih namenja zveza, tega ne bo moč izpeljati"

Slovenija

Evropski prvakinji v razredu 470, jadralki Tina Mrak in Veronika Macarol, sta leto 2019 začeli s šestim mestom na svetovnem pokalu v Miamiju, trenutno sta na Palmi de Mallorci. Z mislimi sta že usmerjeni v olimpijske igre v Tokiu 2020, zatika pa se pri denarju in najboljši slovenski tekmovalki si želita močnejšo podporo Jadralne zveze Slovenije.

Primorki sta bili v igri za kolajno že na olimpijskih igrah v Rio de Janeiru 2016. Zdaj ponavljata, da imata visoke cilje tudi za Tokio in ni skrivnost, da si želita kolajno, saj sta v zadnjih treh letih vsakič osvojila vsaj eno odličje na največjih tekmah sezone. Za kolajno pa bo potrebna tudi obsežna priprava na zahtevne razmere v Tihem oceanu pred japonsko obalo. "Plan je širok in s sredstvi, ki nam jih namenja zveza, tega ne bo moč izpeljati. Zveza se je odločila za financiranje funkcionarjev in zmanjkuje denarja za jadralce. Tekmovalci dokazujemo, da smo dobri in pričakujemo večjo podporo od zveze," je bila tik pred odhodom na Palmo neposredna Mrakova.

Macarolova izpostavlja, da je pred tekmovalci izredno pomembno leto in pol. "Cilji so visoki in to je najina priložnost. Po igrah bo prišlo do sprememb v olimpijskih razredih in načrtov po letu 2020 še ni." Po mnenju tekmovalk pa je za športnike najhuje, ker pravega sodelovanja in dogovarjanja z zvezo ni. "Slabo se počutiš, ker zahteve niso uslišane. V primerjavi s tekmicami trenirava po zelo skromnem programu. A v prvi vrsti si želiva dogovor z zvezo, ne pa da smo športniki prisiljeni brezpogojno sprejeti ponujene pogoje," sta soglasni športnici.

Očitno se res močno zatika pri dogovarjanjih, saj sta tekmovalki šele dva dni pred odhodom na Palmo dobili potrditev s strani zveze, pa čeprav je tam zbrana praktično vsa elita in tekmice, ki so pokazatelj forme in opravljenega dela. "S tem se v pripravah na igre res ne želiva obremenjevati. Radi bi čutili podporo, ne pa enosmernega delovanja, kjer je treba sprejeti ponujeno. Zato še enkrat hvala sponzorjem, sicer sploh ne bi šlo," pravi Macarolova. Tekmovalki za priprave na Tokio potrebujeta 135.000 evrov, v znesek pa je vključena tudi oprema. S strani zveze imata zagotovljeno slabo polovico.

Prvi veliki cilj sezone bo majsko evropsko prvenstvo, še bolj pomembno bo svetovno prvenstvo v Tokiu poleti. Mrakova razkriva cilje: "Posebej si seveda medaljo želiva na Japonskem, saj bo to predolimpijska regata, tam bo tudi olimpijska generalka, ko bo tekma prvič na sporedu v času iger, da bomo dobili sliko o razmerah med igrami. Še kako pomembno bo, da se čim bolje privadiva na tamkajšnje razmere. Doslej smo tam jadrali jeseni in pogoji niso enaki."

Tekmovalki poudarjata, da je ocean pač drugačno polje od domačega Piranskega zaliva. Poletni veter z morja poskrbi za velik val, ki ga doma ni. Sam val za športnici seveda ni problematičen, vseeno pa potrebujeta treninge v teh razmerah. Velik del priprav predvsem pozimi zato nameravata preživeti tudi na Portugalskem, kjer so razmere podobne, za bivanje pa še bolj ugodne. "Suši se pač ne da jesti vsak dan," v šali dodaja Mrakova.

Olimpijske sanje obeh tekmovalk pa so dobile tudi stvarno obliko. Poznavalci športa Veroniko Macarol poznajo tudi kot slikarko. Ta je za igre v Tokiu že ustvarila sliko Zlate sanje, ki prikazuje pot iz Ria v Tokio in tekmovalki na jadrnici, ki gresta z njo proti velikemu valu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija