ZELENA LUČ ZA SAVO: Kad je podal soglasje k uveljavitvi predkupne pravice

Slovenija

Nadzorni svet Kapitalske družbe (Kad) je danes podal soglasje k uveljavitvi predkupne pravice za 43,2-odstotni delež družbe Sava v lasti sklada York, so sporočili iz Kada. Predkupno pravico za lastniški delež in spremljajoče terjatve bosta uveljavila Kad in Slovenski državni holding (SDH), ki imata skupaj v lasti skoraj 47 odstotkov Save.

"Nadzorni svet Kapitalske družbe je danes podprl predloge uprave, ki predstavljajo podlago za uveljavitev predkupne pravice za nakup delnic in terjatev družbe Sava, s strani Slovenskega državnega holdinga ter Kapitalske družbe, v skladu s sprejetimi sklepi Vlade RS," se glasi sporočilo po seji nadzornikov, ki se je začela že v petek, zaključila pa danes.

Pričakovati je, da bo podobno odločitev za uveljavitev predkupne pravice za Yorkov delež v družbi, ki je prek podjetja Sava Turizem lastnica ali upravljalka pomembnega dela slovenske turistične infrastrukture na ključnih destinacijah na Obali, Bledu in severovzhodu Slovenije, v petek popoldne sprejel še nadzorni svet SDH.

Finančno podlago za takšno odločitev mu je danes omogočila vlada, ki je sprejela sklep o dokapitalizaciji upravljalca državnih naložb. Osnovni kapital SDH se bo z nekaj več kot 260 milijonov evrov tako povečal za 41,6 milijona evrov na nekaj manj kot 302 milijona evrov.

SDH mora sicer v skladu z današnjim sklepom vlade v štirih mesecih po pridobitvi kapitalske naložbe iz teh sredstev zagotoviti tudi izvedbo forenzične preiskave poslovanja tako Save kot tudi njenih odvisnih družb, in sicer za obdobje desetih let pred nakupom.

York je naprodaj ponudil svoj 43,2-odstotni delež v Savi. Konec januarja je dogovor o nakupu podpisal z družbo Prestige Tourism, v ozadju katere je madžarski kapital, vendar ima država možnost uveljaviti predkupno pravico. Prek SDH in Kapitalske družbe je namreč lastnica skoraj 47-odstotnega deleža v Savi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
4ugoketo |  22 .02. 2022 ob  01: 20
-1
dobro