ZELENA AKADEMIJA JE PONOVNO ZAJADRALA: V svoji učilnici gostila tudi Palčico pomagalčico in njene škratke

Koper

Lanskega junija je zaživel projekt Green Academy – Zelena akademija, ki je namenjen ozaveščanju ljudi o zmanjševanju vplivov onesnaževanja obalnega pasu na območju koprske in ankaranske občine. Projekt so letos še razširili in ga izvajajo s kar dvema velikima jadrnicama, namenjen pa je predvsem osnovnošolcem in dijakom. 'Učilnica na prostem' je po epidemiji covida-19 danes na svoj krov ponovno sprejela učence, tokrat je na morje popeljala učence 3. razredov Osnovne šole Antona Ukmarja iz Kopra.

Jure Orel

"Čakali smo, da se bodo ukrepi, ki so veljali v času epidemije covida-19 sprostili do te mere, da bomo lahko otrokom ponudili lepo izkušnjo na svežem zraku in odprtem morju, še vedno seveda pod tematiko onesnaženosti morja, predvsem s plastiko, ki jo obravnava Zelena akademija," je uvodoma povedal vodja projekta Jure Orel.

Danes je tako napočil dan, ko sta jadrnici oziroma 'učilnici na prostem' ponovno zapluli ob slovenski obali, na svojem krovu pa gostila učence 3. razredov koprske OŠ Antona Ukmarja. Druga skupina otrok se bo tega 'pouka na prostem' udeležila v sredo, nekaj ekskurzij pa ekipa Zelene akademije načrtuje tudi v naslednjem tednu. "Karantena je tudi na otrocih pustila kakšno sled in po prvih odzivih sodeč, je izkušnja z jadranjem več kot dobrodošla," je po prihodu v pristan prve skupine otrok dejal Orel.

Odziv na projekt je izredno dober, za sodelovanje se zanimajo tudi šole iz notranjosti države. V jesenskem delu projekta bo tako lahko zaživelo sodelovanje z največjim slovenskim ponudnikom mobilnosti in potovanj Nomagom, ki bo učence pripeljal na Obalo. "Vsakega, ki povabimo k projektu, z veseljem pristopi. Imamo tudi nove podpornike, poleg Nomaga in Luke Koper, se nam je zdaj pridružil še Bitstamp. Nadejam se, da bo naših podpornikov čedalje več, da bomo lahko tudi mi vedno več skupin popeljali na to simpatično ekskurzijo," je zadovoljen Orel.

Letos se je ekipi Green academy – Zelena učilnica pridružil tudi nov prijatelj, kit iz plastenk. "Osnovnošolci, ki jih bomo v teh dneh z jadrnico popeljali na morje, imajo domačo nalogo, kitu morajo najti primerno ime. Ko ga bomo našli, bomo kita tudi uradno preimenovali na upravni enoti," je še dodal vodja projekta.

Z jadrnico zapluli tudi Plačica pomagalčica in njeni škratki

Danes je svoj razred na to posebno ekskurzijo popeljala tudi Larisa Štoka, sicer bolj znana kot Palčica pomagalčica. Gre za razred 'škratkov', ki so učiteljico popeljali na pot dobrodelnosti, prek katere jo je spoznala širna Slovenija. "Ta razred sem dobila že lani in skupaj smo za novo leto sodelovali v humanitarni akciji. Ravno ta njihova posebna želja pomagati me je spodbudila, da se tudi sama podam na to pot," se je začetkov svoje humanitarne poti spomnila Štoka.

"Ker smo Palčica pomagalčica in dobrodelni škratki tudi ekološko društvo, sem vesela, da jim lahko ponudim možnost, da ekologijo doživijo tudi v 'učilnici na prostem', saj je to nekaj povsem drugega kot pogovor za štirimi stenami. Vpleteni so v vse ekološke akcije, zato sem prepričana, da si več kot zaslužijo to lepo doživetje," je zaključila učiteljica.