ZDRAVNIK, KI JE PREDPISAL 900 RECEPTOV ZA PSIHOAKTIVNA ZDRAVILA LETNO: Pacienti naj bi zdravila preprodajali naprej

Kronika

Na Okrožnem sodišču v Ljubljani bi se danes morala začeti obravnava zoper upokojenega zdravnika Franca Grošlja, ki naj bi posameznikom predpisoval recepte za veliko količino psihoaktivnih zdravil, ter zoper tri soobtožene. Ker slednji niso prišli na obravnavo, jo je sodnica Irena Škulj Gradišar preložila na 9. april.

Dva od treh soobtoženih, Rosana Medija Cukjati in Jernej Cukjati, sta se opravičila zaradi bolezni, ni pa sodišče prejelo opravičila Mersada Smajlovića, čeprav mu je bilo izročeno vabilo na obravnavo. Sodnica je pojasnila, da so za 9. april predvideni zagovori prvoobtoženega Grošlja in trojice soobtoženih.

Za zdravnika iz Zagorja ob Savi Grošlja je širša javnost izvedela maja 2014, ko so na policiji potrdili hišne preiskave v zvezi s sumom nedovoljenega prometa s prepovedanimi drogami. Kot so kasneje razkrili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, večina zdravnikov predpiše deset receptov za psihoaktivna zdravila letno, medtem ko naj bi jih Grošelj na leto predpisal v povprečju prek 900.

Tožilstvo je obtožnico zoper Grošlja in tri soobtožene, domnevno odvisnike, ki naj bi zdravila na recept deloma koristili za svoje potrebe, deloma pa preprodajali, vložilo v začetku leta 2016. Na dveh predobravnavnih narokih, ki sta bila novembra 2017 in maja 2018, so se vsi štirje izrekli za nedolžne.

Grošelj je že nekaj tednov po razkritju afere vrnil zdravniško licenco za delo na področju splošne medicine. V kolikor bodo spoznani za krive, Grošlju za omogočanje uživanja prepovedanih drog grozi zaporna kazen od enega do 12 let, ostalim trem za preprodajo drog pa od enega do deset let zapora.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija