ZDRAVNICA, KI JE ZDRAVILA KORONAVIRUSNE BOLNIKE, SI JE VZELA ŽIVLJENJE: "To je rezultat velikega pritiska"

Svet

Hrvaško pretresa vest o samomoru zdravnice infekcijske klinike Dr. Fran Mihaljević. Bila je del ekipe, ki je v tej bolnišnici februarja sprejela prvega bolnika s covidom-19. 41-letnica si je življenje vzela na svojem domu v noči z nedelje na ponedeljek.

Fotografiji sta simbolični.

Tragedija je dodobra pretresla Hrvaško. Mnogi se od zdravnice poslavljajo na družbenih omrežjih. "Grozno smo pretreseni, bila mi je kot hči. Veliko je delala, imela je naporen urnik kot mi vsi. Situacija je posebno težka, že od februarja delamo s koronavirusnimi bolniki," je za index.hr povedala njena bližnja sodelavka.

Zdravnica je bila od dne, ko se je koronavirus pojavil na Hrvaškem, v prvi bojni liniji. "Ko delate v nenormalnih pogojih, ko se delovni čas pretvori v celotno življenje, ko delo prevzame nadzor nad vašim življenjem, je za pričakovati, da naraste sindrom izgorevanja na delovnem mestu. Pričakovati je, da bo vse večje število delavcev, tudi zdravnikov, 'počilo' in da ne bodo več v stanju procesirati obilico stresa in psihofizičnega napora na normalen način," je ob novici za RTL dejala predsednica hrvaške zdravniške zbornice Ivana Šmit.

Novica o zdravničinem samomoru ni presenetila niti ostalih njenih sodelavcev. "To je rezultat velikega pritiska, ki smo mu vsi zdravstveni delavci izpostavljeni. Vsi imamo neke skrajne meje, psihične in fizične - bojim se, da smo se približali temu, da jih bomo prestopili," je dejal predsednik KOHOM Primorsko-goranske županije Leonardo Bressan.

Tudi slovenski zdravniki in vsi zdravstveni delavci so pod velikim pritiskom. Nacionalni inštitut za javno zdravje je zato ponovno vzpostavil telefon za psihološko podporo v epidemiji covida-19. Na brezplačni telefonski številki 080 51 00 bodo 24 ur na dan, vse dni v tednu, nudili strokovno pomoč vsem, ki se v času epidemije soočajo z različnimi stiskami.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
alfa |  02 .12. 2020 ob  08: 46
ne verjamem da si je vzela zivljenje zaradi kovida,ce je res bila pod pritiskom bi pač enostavno sla na bolnisko zaradi izgorelosti itd. ..mislim da je še kaj drugega v ozadju.
pajade |  01 .12. 2020 ob  22: 59
Še dobro, da se kateri od naših ministrov ne odloči za samomor.Tudi če NEPREKLICNO odstopijo, morajo nadaljevat z delom. Ker oni FULL delajo in so utrujeni ... tudi Krek je bil utrujen na bencinski brez maske...