ZDRAVILA PROTI BOLEČINAM, EPIDEMIJA ODVISNOSTI: Dogovor za 260 milijonov dolarjev

Svet

Tri vodilna ameriška podjetja za distribucijo opioidov in izraelski proizvajalec zdravil, ki naj bi bili v ZDA odgovorni za epidemijo odvisnosti od opioidov oziroma sredstev proti bolečinam, so danes le nekaj ur pred začetkom sodnega procesa sklenili poravnavo s tožniki, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Dogovor je vreden 260 milijonov dolarjev, ki jih bodo podjetja plačala dvema okrožjema v ameriški zvezni državi Ohio, ki sta v središču tožbe.

Poravnavo so dosegla tri ameriška podjetja - Cardinal Health, Amerisource Bergen in McKesson - ter izraelski proizvajalec genetskih zdravil Teva.

Farmacevtska veriga Walgreens bo nadaljevala sojenje, je dejal zvezni okrožni sodnik Dan Polster.

Po celotnih ZDA je bilo sicer doslej proti farmacevtskim podjetjem, distributerjem in lekarnam vloženih približno 2600 tožb. Bistvo vseh je, da so podjetja nepravilno oglaševala močna sredstva proti bolečinam ter pretiravala z ugodnimi posledicami ter prikrivala negativne posledice, kot je ta, da sredstva povzročajo hudo odvisnost.

Zaradi epidemije odvisnosti od opioidov je v ZDA od leta 2000 umrlo 400.000 ljudi.

Okrožji Ohia želita denar za stroške, ki jih povzroča epidemija, svojci umrlih in odvisnih pa zahtevajo kazen.

Na zatožni klopi se je znašlo šest podjetij. Poravnavo sta že pred tem sprejela Johnson & Johnson ter Purdue Pharma, ki proizvaja najbolj zloglasnega od opiodov oxycontin. Purdue je že v postopku stečajne zaščite.

Temu bi se težko izognila tudi druga podjetja, ker je bilo tožb enostavno preveč, podjetjem pa so grozile odškodnine v višini 18 milijard dolarjev. Na doslej edinem končanem procesu na državni ravni je državno sodišče Oklahome Johnson & Johnsonu naložil plačilo 572 milijonov dolarjev odškodnin in kazni.

Na krizo opioidov redno opozarja tudi vlada predsednika ZDA Donalda Trumpa, prizadevanja pa vodi prva dama ZDA Melania Trump, ki se posveča predvsem opozarjanju na posledice krize na otroke.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija