ZDI SE SKORAJ NEVERJETNO, A SLOVENIJA ŠE NIMA PRIMERA KORONAVIRUSA: "Testi so pri nas enake kakovosti kot drugje v Evropi"

Slovenija

Slovenija ima na voljo enake teste za novi koronavirus kot ostale evropske države, je v ponedeljek zagotovil predstojnik ljubljanskega inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec. "Špekulacije o tem, da primerov pri nas ni, ker bi imeli slabe teste, odločno zavračam. So čisto natolcevanje in dezinformiranje javnosti," je poudaril.

V Sloveniji še vedno ni potrjene okužbe z novim koronavirusom, včeraj do 18. ure pa so pristojni opravili 255 testiranj. Možno je sicer, da je virus že v Sloveniji, a tudi če je, so znaki očitno tako blagi, da ne povzroča težav, je pojasnila direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Nina Pirnat. Slovenija je bila med prvimi evropskimi državami, ki je zagotovila test za odkrivanje novega koronavirusa, je na včerajšnji novinarski konferenci ministrstva za zdravje še povedal koordinator laboratorijske diagnostike za novi koronavirus Miroslav Petrovec.

Miroslav Petrovec

Petrovec: "Testirati vsakega, ki kaže znake prehlada, je iluzorno"

Od prejšnjega ponedeljka, ko so ustanovili koordinacijsko skupino, imajo tudi popoln pregled nad testiranjem. Zagotovil je, da bo vsak državljan, za katerega bo postavljen klinični sum na novi koronavirus, testiran s testom vrhunske kakovosti. Za vse življenjsko ogrožene bolnike s simptomi okužbe z novim koronavirusom so zagotovili 24-urno testiranje, za ostale pa so testi na voljo 14 ur na dan. "Testirati vsakega, ki v zimskem času kaže znake prehlada, je iluzorno," pa je očitke o nizkem številu testov komentiral Petrovec. Pojasnil je, da pri odločitvi za testiranje sledijo definiciji primera, ki ga postavi NIJZ.

To po besedah Pirnatove sproti posodabljajo ob spremljanju okužb z novim koronavirusom v soseščini in ravnanju preostalih evropskih držav. Zdravih oseb trenutno tako ne testirajo, odločitev za testiranje pa mora biti strokovna, je poudarila direktorica NIJZ. Pri tem se lahko vprašamo, zakaj se niso pristojni odločili za testiranje Lucijčana, ki se je vrnil iz Italije, ima vročino in druge znake okužbe.

Za test 65 evrov

Trenutno je cena testa 65 evrov, če se ne bodo spremenile okoliščine, ki vplivajo na ceno. Petrovec je opozoril, da so bili v zadnjem tednu soočeni z zelo visokim dvigom cen komponent, ki se uporabljajo pri testu. "Za prvi, tudi večji val, imamo reagentov ter laboratorijske, odvzemne in zaščitne opreme dovolj," je še zagotovil Petrovec. Slovenija se je medtem pridružila skupnemu javnemu evropskemu naročilu za zaščitno opremo, je dejala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Simona Repar Bornšek.

Ob tem je še opozorila, da je do bolniškega staleža upravičena samo oseba, ki zboli. Dogaja se namreč, da doma ostajajo ljudje, ki ne kažejo znakov okužbe, ampak so samo pripotovali iz ogroženih območij. Za to pa ni strokovne podlage, je dejala.

Južna Koreja napovedala vojno novemu koronavirusu

Južnokorejski predsednik Moon Jae-in je danes napovedal vojno novemu koronavirusu ter vsem vladnim agencijam odredil 24-urno pripravljenost, ker se je število potrjenih okužb z virusom že preseglo 5000. To je največ okuženih zunaj Kitajske, kjer je virus izbruhnil. Iz Kitajske medtem poročajo o povečanju števila tistih, ki so se okužili v tujini.  V Južni Koreji število okuženih v zadnjih dneh hitro narašča. Danes so tam potrdili 851 novih primerov, skupaj se je število okuženih povzpelo na 5186, umrlo pa je 28 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Vsa država je vstopila v vojno z nalezljivo boleznijo," je danes poudaril Moon. Južnokorejska centralna banka je posvarila, da bo 12. največje gospodarstvo na svetu v prvem četrtletju zabeležilo negativno rast, saj bo epidemija prizadela tako potrošnjo kot izvoz. Moon je napovedal, da bo vlada gospodarstvu pomagala z več kot 30.000 milijardami vonov (23 milijardami evrov).

Zaradi epidemije so v zadnjih dneh odpovedali številne prireditve, od koncertov do športnih tekmovanj. Šole in vrtci po vsej državi pa bodo zaprti še tri tedne.

Voditelj verskega kulta je na kolenih prosil za odpuščanje.

Voditelj verskega kulta povezan z 2500 primeri okužb v državi, obtožen bo umora

Več kot polovica vseh primerov v Južni Koreji je povezanih z Jezusovo cerkvijo Shincheonji, zaprto versko skupnostjo, ki jo označujejo tudi za kult. Oblasti so sporočile, da so do danes testirali več kot 190.000 članov skupnosti. Njen ustanovitelj Lee Man-hee se je v ponedeljek opravičil za izbruh, ob tem pa poudaril, da organizacija sodeluje z vlado v prizadevanjih za zajezitev virusa.

Vodja južnokorejskega kulta, ki je povezan z okoli 2500 primeri okužb v državi, je včeraj na kolenih prosil za odpuščanje, potem ko so oblasti napovedale, da bo obtožen za umor.

Slovenija in Severna Koreja še brez primera okužbe

Slovenija je tako še brez potrjenega primera koronavirusa, kar se marsikomu zdi skoraj neverjetno, ob dejstvu, da je poleg nas Italija, v kateri razsaja epidemija. Do tega trenutka so v Italiji zabeležili 2036 primerov okužb, umrlo je 52 ljudi. Podobno je zraven samega žarišča koronavirusa, Kitajske, še ena država, ki ne beleži primerov okužb, to je Severna Koreja. Zanimivo je, da so brez potrjenega primera tudi na Malti, ki je turistična destinacija in se nahaja v bližini Italije.

Iz Severne Koreje so medtem sporočili, da bodo po več kot enomesečni karanteni dovolili odhod tujih diplomatov iz države. Severno Korejo bodo po poročanju britanskega BBC predvidoma zapustili v petek z letalom severnokorejske letalske družbe Air Koryo iz Pjongjanga v ruski Vladivostok. Severna Koreja je zaradi novega koronavirusa zaprla vse meje. Pjongjang trdi, da v državi še niso zabeležili primerov okužbe.

Povečalo se je število Kitajcev, okuženih v tujini

Iz Kitajske, kjer je novi virus izbruhnil, medtem poročajo o povečanju števila tistih, ki so se okužili v tujini. Skupaj so potrdili 13 primerov. Med njimi je osem kitajskih državljanov, ki so delali v isti restavraciji v Lombardiji na severu Italije, na Kitajsko pa so se vrnili prejšnji teden. Štiri primere okužbe pa so potrdili pri Kitajcih, ki so se vrnili iz Irana.

Kitajska se zdaj boji, da bi njena prizadevanja za ustavitev širjenja doma izničili iz tujine vneseni primeri, zaradi česar morajo po novem vsi, ki se v Peking vračajo s prizadetih območij – vključno z Južno Korejo, Italijo, Iranom in Japonsko – za 14 dni v samoizolacijo. Na Kitajskem so danes zabeležili 31 novih smrtnih žrtev bolezni covid-19, ki jo povzroča novi koronavirus, s čimer je skupno število žrtev v državi naraslo na 2843. Potrdili so tudi 125 novih primerov okužbe, kar je po navedbah AFP najmanj v zadnjih šestih tednih.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija