ZDAJ JE URADNO: Drugi tir bo od Divače do Črnega kala gradil Kolektor

Koper

Konzorcij pod vodstvom domačega gradbinca Kolektor CPG bo gradil drugi tir med Divačo in Črnim Kalom, so danes sporočili iz projektne družbe 2TDK. Za omenjen odsek je ponudbo oddal tudi avstrijski Strabag, a je bila ta višja od Kolektorjeve. Slednji je obenem edini, ki je ponudbo oddal še za dela med Črnim Kalom in Koprom.

Za prvi sklop od Divače do Črnega Kala, kjer je bila cena limitirana na okoli 472 milijonov evrov, je Kolektor CPG v sodelovanju s turškima podjetjema Yapi Merkezi in Özaltin oddal najugodnejšo v višini nekaj nad 403,6 milijona evrov, medtem ko je konzorcij avstrijskega Strabaga v sodelovanju z nemškim podjetjem Ed Züblin in turško družbo Gülermak Agir oddal ponudbo v vrednosti nekaj manj kot 463,5 milijona evrov.

Odločitev o podelitvi posla Kolektorju je danes potrdil nadzorni svet 2TDK, v osmih dneh pa bo pravnomočna. V tej fazi je sicer še mogoča pritožba.

Kolektorjev konzorcij je obenem edini, ki je oddal ponudbo tudi za dela na odseku med Črnim Kalom in Koprom. Ponudil je ceno 224,7 milijona evrov, medtem ko je bila ta limitirana pri 230,7 milijona evrov.

Generalni direktor 2TDK Pavle Hevka je ta teden na novinarski konferenci izrazil prepričanje, da je domači gradbinec projekt sposoben zgraditi. Odločitev glede izbire izvajalca del na odseku med Črnim Kalom in Koprom je napovedal do konca prihodnjega tedna, je pa konzorcij Kolektorja edini, ki je oddal finančno ponudbo.

Hevka je v ponedeljek pojasnil, da bi 2TDK lahko v primeru, če Kolektor CPG ne bi bil sposoben zgraditi prvega odseka na drugem tiru, nominiral drugega ponudnika, torej Strabag. Ker pa je konzorcij pod vodstvom domačega gradbinca edini, ki je oddal ponudbo za drugi sklop, bi morali v primeru, da bi Kolektorju spodletelo, razpis za ta del ponoviti.

"Po dveh desetletjih bomo začeli z gradnjo drugega tira oz. tira med Divačo in Koprom. Ocenjujemo, da bo slavnostni podpis pogodbe konec marca oz. v začetku aprila. Sledila bo uvedba v delo in težko pričakovana gradnja," je v začetku tedna še napovedal Hevka.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija