ZBRANIH ŽE DOVOLJ PODPISOV? V državni zbor naj bi jih vložili danes

Slovenija

Levica bo danes po napovedih koordinatorja Levice Luke Mesca v državni zbor vložila podpise za začetek postopkov za razpis referenduma o zakonu o investicijah v Slovensko vojsko (SV). Stranka je morala zbrati najmanj 2500 podpisov, ki so pogoj, da se lahko razpiše zbiranje 40.000 podpisov pod zahtevo za razpis referenduma.

Zakonu, ki predvideva 780 milijonov evrov za vojaške naložbe v letih od 2021 do 2026, v štirih opozicijskih strankah LMŠ, SD, Levici in SAB nasprotujejo. Menijo, da bi morala vlada v času epidemije namesto v vojsko prioritetno vlagati v blaženje zdravstvene, socialne in gospodarske krize. Aktivno zbiranje podpisov za začetek referendumskih postopkov sta napovedali stranki Levica in SD. Zbiranje 2500 podpisov se je začelo preteklo soboto, dan po potrditvi zakona v DZ. Rok za zbiranje teh podpisov je bil sedem dni. Po vložitvi podpisov v državni zbor njegov predsednik razpiše 35-dnevni rok za zbiranje 40.000 podpisov za zahtevo za razpis referenduma.

Vlada je DZ sicer že predlagala sprejem sklepa, da referendum o tem zakonu ni ustavno dopusten, kar je ministrstvo za obrambo podkrepilo s pridobljenim pravnim mnenjem. V primeru, da bi državni zbor sprejel sklep o nedopustnosti referenduma, koordinator Levice Luka Mesec napoveduje, da se bodo obrnili na ustavno sodišče.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Tiramola  |  26 .11. 2020 ob  10: 36
Razpis referenduma je dobra.
Na referendumu se Slovenčki lahko opredelijo za ali proti.
Predlagam, da se opredelimo do 70 letne diktature komunizma, umorov po drugi svetovni vojni, sistemske korupcije in ukinitev ter prepoved simbolov rdeče zvezde.
To ni bilo narejeno po samo osvojitvi.
Lp