ZAŽIVELA JE KOPRSKA UNESCO KATEDRA: Glavni cilj je razvoj v okviru celostnega pristopa do dediščine (VIDEO)

Koper

Fakulteta za humanistične študije (FHŠ) je v partnerstvu s Parkom Škocjanske jame pridobila Unesco katedro. Ta po besedah dekanje FHŠ in predstojnice katedre Irene Lazar zapolnjuje vrzel obstoječih Unesco kateder, saj prepoznava ključ trajnostnega upravljanja dediščine v interpretaciji in izobraževanju preko celostnih dediščinskih pristopov.

Glavni cilj katedre je razvijati interpretacijo in izobraževanje za strokovnjake in širšo javnost v okviru celostnega pristopa do dediščine.

Kot je na današnji novinarski konferenci spomnila Irena Lazar, so vlogo za pridobitev katedre oddali marca 2020, avgusta lani so prejeli informacijo, da je katedra potrjena, končni dokumenti pa so bili podpisani novembra. Napovedala je, da bodo z aktivnostmi začeli še v tem mesecu, februarja pa bodo pripravili tudi mednarodno srečanje.

V katedri FHŠ nastopa kot uradna izobraževalna ustanova na področju dediščine, Park Škocjanske jame pa predstavlja središče neformalnega izobraževanja širše javnosti. Obe ustanovi prepletata teorijo in prakso, kar po besedah Irene Lazar predstavlja izhodišče trajnostnega izobraževanja.

Vodilo pri delu katedre bo participativnost, saj želijo z vključevanje skupnosti doseči celostno in trajnostno upravljanje tako naravne kot kulturne dediščine. Program dela so zasnovali za štiri leta, za kolikor je podpisana pogodba z Unescom. Na osnovi opravljenega dela pa bodo podali tudi vlogo za nadaljevanje delovanja katedre, je navedla predstojnica. Zaenkrat iz katedre ne bo nastal nov študijski program, ostaja pa odprta možnost nastanka izobraževalnih povezovanj na mednarodni ravni, je dodala.

Generalni sekretar slovenske nacionalne komisije za Unesco Gašper Hrastelj je navedel, da program Unesco kateder obstaja od leta 1992, danes pa je na svetu 850 kateder v 117 državah, od tega v Sloveniji vključno s koprsko štiri. Čeprav Unesco delovanja katedre ne financira, pa sam naziv predstavlja priložnost za sodelovanje in pridobivanje sredstev iz drugih virov, je prepričan.

Rektorica Univerze na Primorskem Klavdija Kutnar je izrazila ponos nad pridobitvijo Unesco katedre in izpostavila minule dosežke FHŠ na področju znanstvene odličnosti. Ta je tudi med cilji lani sprejete srednjeročne razvojne strategije univerze, je dodala.