Zavarovalnica Triglav do učinkovitejšega odkrivanja prevar

Zavarovalniške goljufije zavarovalnice stanejo okoli 160 milijonov evrov letno, kar je osem odstotkov celotnega zavarovalniškega trga, ocenjujejo v Zavarovalnici Triglav. V začetku letošnjega leta so vzpostavili center za analizo prevar, v katerem so z uporabo naprednih analitičnih orodij znatno izboljšali učinkovitost odkrivanja prevar.

Kot je na današnji novinarski konferenci povedal direktor službe za preprečevanje, odkrivanje in raziskovanje prevar pri Zavarovalnici Triglav Dejan Jasnič, so s pomočjo okrepljenega internega sodelovanja, izobraževanja zaposlenih in uporabo naprednih analitičnih orodij v prvem polletju število obravnavanih sumov prevar povečali za 45 odstotkov, po vrednosti pa za 144 odstotkov.

Povečali učinkovitost potrjevanja prevar

Prav tako so povečali učinkovitost potrjevanja prevar. Te so po Jasničevih besedah v letošnjem tretjem četrtletju potrdili v 44 odstotkih sumov, med tem jo je bil odstotek potrjenih sumov v lanskem letu le 26 odstotkov.

Kot je dejal, tako prihaja do bistveno nižjih zneskov izplačil, saj je odkrivanje prevar postavljeno v zgodnejšo fazo postopka obravnavanja zahtevka.

"V prvi polovici letošnjega leta je bilo goljufom izplačanih le tri odstotke sredstev v primeru odkritih prevar," je dejal Jasnič, ob tem pa opozoril, da dolgoletne izkušnje zavarovalnice kažejo, da je v primeru že izplačanih sredstev ta izjemno težko izterjati.

Prevare so najpogostejše pri avtomobilskih zavarovanjih, najvišji stroški pa nastanejo s sicer redkimi internimi prevarami, ki vključujejo zlorabe položajev. Na letni ravni odkrijejo okoli pet takšni prevar v celotni skupini Triglav, je dejal Jasnič.

Mednarodni teden osveščanja, odkrivanja in preprečevanja prevar

Na dogodku, ki poteka v sklopu mednarodnega tedna osveščanja, odkrivanja in preprečevanja prevar, so pri Triglavu med drugim predstavili tudi napredne načine preprečevanja prevar.

Te vključujejo uporabo že omenjenih naprednih analitičnih orodij, ki omogočajo avtomatsko zaznavanje visoko tveganih zahtevkov, ki so nato podvrženi skrbnejši obravnavi, redno osveževanja seznama strank s "povečanim tveganjem za področje goljufij" ter uporabo forenzičnih pristopov, še posebej pri prevarah, ki vključujejo telekomunikacije, računalniške naprave in sodobne avtomobile.

totalka |  06 .11. 2013 ob  05: 53
če pa narediš totalko pa maš kasko,dobiš denar od realne vrednosti avta
TOVAR |  05 .11. 2013 ob  20: 56
ZAVAROVALNICA VAM ZARAČUNA PREMIJO NA OSNOVI CENE NOVEGA AVTOMOBILA ......ČEPRAV IMA VAŠ AVTO SVOJA LETA ..... IN Z TEM SVOJO VREDNOST..... TO PA NI PREVARA.......