ZASTRAŠUJOČI PODATKI IZ SLOVENSKIH BOLNIŠNIC: Lani zabeležili 17 nepričakovanih smrti in opravili 3 posege na napačnem bolniku ali delu telesa

Slovenija

Glede na poročila o opozorilnih nevarnih dogodkih, ki jih bolnišnice pošiljajo ministrstvu za zdravje, se je v slovenskih bolnišnicah lani zgodilo 17 nepričakovanih smrti bolnikov. Trije bolniki so v zdravstveni ustanovi naredili samomor, trikrat pa so opravili operativni poseg bodisi na napačnem bolniku ali napačnem delu telesa.

Po podatkih, ki so jih slovenske bolnišnice pošiljale ministrstvu za zdravje, se je v njih od leta 2002 do 2019 zgodilo 259 opozorilnih nevarnih dogodkov. Med leti 2004 in 2008 se število tovrstnih dogodkov giblje pod številom pet, nato pa je takšnih primerov vsako leto več kot deset, tudi več kot 20. V zadnjih 18 letih se je največ opozorilnih nevarnih dogodkov zgodilo lani, in sicer 32 (podatki za lansko leto sicer še niso dokončni), na drugem mestu je s 25 primeri leto 2010, najmanj opozorilnih nevarnih dogodkov pa se je zgodilo leta 2007, in sicer le eden.

Med opozorilne nevarne dogodke sodijo: nepričakovana smrt, izguba telesne funkcije, samomor, zamenjava novorojenčka, neskladje krvnih skupin, poseg na napačnem bolniku ali delu telesa, sum kaznivega dejanja in drugo.

Vir: ministrstvo za zdravje 

Po podatkih ministrstva za zdravje se je leta 2016 zgodilo 12 nepričakovanih smrti, štirje samomori in dva dogodka, ki sodita v kategorijo 'drugo'. Leta 2017 je bilo nepričakovanih smrti 16, en primer izgube telesnih funkcij, trije samomori, dva posega na napačnem bolniku ali delu telesa, en sum kaznivega dejanja in pet 'drugih' dogodkov.

Leta 2018 se je stanje nekoliko izboljšalo: zabeležili so šest nepričakovanih smrti, štiri samomore in dva 'druga' dogodka. V lanskem letu pa je število nepričakovanih smrti ponovno naraslo, in sicer na 17. Zabeležili so še sedem primerov izgube telesnih funkcij, tri samomore, tri posege na napačnem bolniku ali delu telesa in še dva 'druga' dogodka.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  19 .01. 2020 ob  21: 09
Pa še obvezno služenje vojaškega roka bo uvedel Janša.
kokodek |  19 .01. 2020 ob  15: 16
ko bo zdravstvo 100% privatizirano, ne bodo vodili takih statistik, ker vsi, ki ne bodo imeli denarja, v bolnico sploh ne bodo prišli ( oglejte si zdravstveni sistem v ZDA za katerega navijata naši najbolj domoljubni in krščanske ljubezni polni stranki NSI in SDS)