ZASKRBLJUJOČE POSLEDICE UPORABE MASK IN ROKAVIC: V morju bo kmalu več plastike kot rib!

Istra

Čeprav so satelitske slike nakazovale na zmanjšanje onesnaženosti zraka v času pandemije covida-19, pa je na drugi strani svoj vrhunec očitno dosegla kriza plastičnega onesnaževanja.

Plastika je namreč vedno večji ekološki problem. Po podatkih nevladne organizacije OceansAsia naj bi leta 2020 izdelali 52 milijard obraznih mask, kar 1,56 milijard pa jih konča v morjih širom sveta.

Kitajska je na primer v samo enem mesecu povečala proizvodnjo mask za 450 odstotkov, posledice uporabe mask in rokavic med pandemijo pa so vidne povsod. Po raziskavah naj bi bilo do leta 2050 v morjih več plastike kot živali.

Zaradi količine plastike je Jadransko morje eno najbolj onesnaženih. Morske živali, denimo želve, zelo pogosto zamenjajo plavajoče zaščitne maske ali živilske rokavice za hrano, kar povzroči podhranjenost, zastrupitev ali celo smrt.

Na ta način plastika vstopi v telo morskih živali in po prehranjevalni verigi pride do ljudi. Zavržene zaščitne maske in rokavice se kopičijo na morskem dnu in ob obali, njihovo razpadanje pa traja 450 let, kar je velik okoljski problem celotnega morskega ekosistema, je proočal glasistre.hr.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija