ZASKRBLJUJOČE 'OBNAŠANJE' RADIJSKIH POSTAJ: Med največkrat predvajanimi skladbami ponovno nobene slovenske, repertoar izredno skromen

Slovenija

Med 20 največkrat predvajanimi skladbami na slovenskih radijskih postajah v letu 2019 drugo leto zapored ni bilo slovenskega posnetka, je pokazala analiza kolektivne organizacije IPF. Največkrat predvajana slovenska skladba je bila v lanskem letu na 34. mestu, leto pred tem na 25. mestu.

Zaradi stanja po ukrepih države v zvezi s pandemijo ne bo uradnega dogodka, na katerem je direktor IPF Viljem Hribar v prejšnjih letih predstavil lestvico največkrat predvajanih za preteklo leto. Namesto tega je stanje opisal v videoposnetku, ki je objavljen na Youtubeu.

Trend predvajanja skladb po njegovih besedah kaže, da je uporaba slovenskih skladb na radijskih postajah vsako leto manjša, v primerjavi z letom 2014 je padla za deset odstotkov. "To pomeni, da je zdaj delež slovenske glasbe na radijskih programih 30 odstotkov, tuje pa posledično 70 odstotkov."

Pada tudi število različnih skladb, ki se uporabljajo po posameznih radijskih programih. Po Hribarjevih besedah je zdaj že 12 radijskih programov, ki imajo v svojem repertoarju manj kot 800 različnih domačih skladb. Zanimivo se mu zdi tudi, da več kot polovica komercialnih programov, katerih sporede spremlja IPF, ne dosega 20 odstotkov uporabljenih domačih del, večina teh komercialnih postaj ne dosega niti desetih odstotkov.

V skupnem številu pa je število različnih izvedb, ki so bile uporabljene na radijskih programih, naraslo. "V letu 2018 je bilo v radijskih programih uporabljenih 215.000 različnih posnetkov, v letu 2019 pa 230.000. To pomeni, da se je raznolikost malo povečala, seveda pa predvsem pri uporabi pri nacionalni radioteleviziji in pri nekomercialnih radijskih programih. Pri komercialnih pa tega trenda zaenkrat nismo zaznali," je povedal Hribar.

Viljem Hribar, direktor IPF

Zanimiv se mu zdi tudi podatek o številu domačih skladb med 100 najbolj predvajanimi. V letu 2017 jih je bilo 18, zadnji dve leti pa se je ta številka ustavila pri 16.

Kot je še izpostavil Hribar, nacionalna RTV hiša vzorno izpolnjuje kvote, kot jih predpisuje zakon o medijih, in sicer 40 odstotkov domače glasbe.

Najbolj predvajana skladba v letu 2019 je sicer bila pesem Giant v izvedbi Calvina Harrisa & Rag'n'Bone Mana. Predvajalo jo je 33 od 55 radijskih programov, ki jih analizira IPF.

V času izolacije zaradi koronavirusa so lastniki radijskih postaj in uredniki prejeli poziv, naj vrtijo slovensko glasbo in na ta način pomagajo izvajalcem in avtorjem. Poziv so poslali marca, po pregledu stanja v aprilu in maja pa so na IPF ugotovili, da sta temu sledila samo dva radia in dvignila uporabo domače glasbe, oba za približno dva odstotka. Na splošno pa se je v primerjavi z istim obdobjem lani uporaba domače glasbe znižala za 0,7 odstotka, je povedal Hribar.

IPF analizira podatke zadnje desetletje. Na vrhu lestvice je bila nekajkrat tudi slovenska glasba, nazadnje leta 2016 Nina Pušlar s pesmijo To mi je všeč.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  11 .06. 2020 ob  15: 50
Glazba je primerna populaciji.
ZigaZois |  11 .06. 2020 ob  12: 53
Sam sem zelo rad polušal radio v pisarni, domači garaži in tudi doma, če nisem gledal TV. Potem so začele neke kvote, pravladale so tudi reklame in . . . Radijske postaje sedaj predvajajo predvsem reklame, zato si je poleg mene še masikdo izbral drugo obliko poslušanja glasbe. Reklamni bloki tajajo včasih dlje od 15. minut. Z avtom se vozim v službo minimalno 20 minut in sem večkrat celo pot poslušal samo reklame in mogoče še kakšen komentar voditeljev oddaj. Zato sem začel poslušati glasbo preko telefona in mi je sedaj čisto vseeno kaj predvajajo naše postaje.
Verjetno ima tudi SAZAS zasluge za tako stanje. Zanimivo pri glasbi je tudi, da je Slovenija ena od 4. držav na svetu, kjer ni možna družinska naročnina na YouTube Music Premium a na srečo obtajajo še drugi preprosti načini za poslušanje glasbe.