ZASKRBLJENI STARŠI IN UČITELJI: "Naj se ne hiti z odpiranjem šol"

Slovenija

Na družbenem omrežju Facebook se je oblikovala nova skupina "COVID in šola – vas skrbi varnost pouka?", s katero so se povezali učitelji in starši, ki so zaskrbljeni glede varnosti osnovnošolskega in srednješolskega izobraževanja v času korona krize. Skrbi jih predvsem, da bo zaradi pritiskov dela javnosti prišlo do prehitrega odpiranja šol in da bo argument moči ponovno prevladal nad močjo argumenta.

V Facebook skupini "COVID in šola – vas skrbi varnost pouka?" menijo, da glede na zelo slabo epidemiološko sliko v Sloveniji in preobremenitev zdravstva, ki se je znašlo na točki, ko zdravljenja ne bo moglo zagotoviti vsem, ki ga bodo potrebovali, odprtje šol v času visokega virusnega bremena med prebivalstvom ni varna odločitev ne za učence/dijake in njihove družine, ne za učitelje in njihove družine, kakor tudi ne za družbo v celoti.

"Predlagamo, da naj se ne hiti z odpiranjem. Šole naj ostanejo zaprte toliko časa kot presodi epidemiološka stroka. Razumemo, da taka odločitev odpira kup resnih težav, še posebej za starše mlajših otrok, ki pouku na daljavo ne morejo slediti samostojno. Zdi se nam nesprejemljivo, da se starše postavlja pred izbiro med zdravjem in finančnim preživetjem njihovih družin," so zapisali v javnem apelu, ki so ga naslovili tudi na pristojne inštitucije, s pozivom, da naj ohranijo razum in ne klonejo pod pritiskom.

"Trenutno smo vsi primorani v kompromise. Za razliko od mnogih gospodarskih in kulturnih dejavnosti, ki jih razmere ogrožajo, delovna mesta v šolstvu zaradi pouka na daljavo niso ogrožena. Še več, s poukom na daljavo bomo zaščitili zdravje učiteljev in njihovih družin.

Zavedamo se, da pouka v učilnici ni mogoče preslikati v obliko pouka na daljavo. O primernih didaktično metodoloških prijemih za pouk na daljavo naj presodijo strokovnjaki in praktiki s tega področja. Dobre prakse, ki se bodo pokazale v tem obdobju, so lahko odskočna deska za posodobitev vzgojno – izobraževalnega sistema," menijo predstavniki na novo oblikovane skupine na Facebooku.

Opozarjajo tudi na predlog, da bi ravnatelji posameznih šol odločali o tem, ali naj bodo šole odprte. Po njihovem mnenju ravnatelji niso pristojni, da bi odločali o epidemioloških ukrepih. Prav tako se mora šolstvo zavedati širše družbene vloge pobudnika solidarnosti med različnimi segmenti družbe, ki je ključna za zajezitev epidemije, pravijo.

Za konec pa se še sprašujejo, ali je v teh kriznih časih smiselno vztrajati na bolj kakovostni obliki pouka, četudi na račun ogrožanja zdravja vseh nas, še posebej najbolj ranljivega dela naše družbe? "Vzgojna vloga šolstva (oblikovanje družbenih vrednot) je enakovredna izobraževalni, v kriznih časih pa dobi še večjo težo. Odločitve o obliki šolanja mladim sporočajo, kateri izmed vrednot - zdravju ali ustaljenem načinu izobraževanja - v času resne zdravstvene krize kot družba dajemo prednost."

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Bella |  12 .11. 2020 ob  08: 13
Dolce far niente