ZAŠČITITE OTROKA PRED DIGITALNO ZASVOJENOSTJO: Lahko se obrnete na izolski center pomoči pri čezmerni uporabi interneta

Izola

V izolski enoti Logout, Centru sodobnih zasvojenosti, ki od leta 2016 deluje na področju preprečevanja in zdravljenja pri prekomerni uporabi digitalnih tehnologij in zasvojenosti s temi tehnologijami digitalnimi tehnologijami ter nudi pomoč žrtvam spletnega nasilja in tveganih vedenj, opažajo, da se starši otrok in mladostnikov na njihov center obrnejo, ko je stiska že zelo velika. Z njihovimi brezplačnimi programi želijo prispevati k preprečevanju razvoja teh stisk, v primerih, ko se zasvojenost že razvije, pa nudijo programe brezplačnega zdravljenja.

Ob začetku šolskega leta v Logoutu poudarjajo, da je to obenem priložnost, da starši pravočasno preventivno ukrepajo ter določijo otrokovo uporabo digitalnih tehnologij (pametni telefon, računalnik, tablica, igralna konzola, digitalna televizija), da ne bi njihova prekomerna uporaba ogrozila otrokove siceršnje šolske in obšolske obveznosti. 

Čas uporabe digitalnih tehnologij se namreč pri otrocih in mladih povečuje, kar neposredno krajša čas za šolske in obšolske obveznosti, za druženje v živo, za gibanje in zdrav življenjski slog. "Brez spremljanja staršev in nadzora pri uporabi digitalnih tehnologij otroci lahko postanejo prekomerni uporabniki ali celo zasvojeni z družbenimi omrežji ali video igrami, kar v njihova življenja prinese številne dodatne izzive in težave," opozarjajo strokovnjaki Logouta.

V Logoutu priporočajo, da se starši z otroci dogovorijo o uporabi teh naprav že na samem začetku šolskega leta. V okviru  brezplačnega programa "Preventivna pomoč družini" nudijo informacije in svetovanje ter pomoč pri oblikovanju družinskih dogovorov o uporabi digitalnih tehnologij. Starše tudi seznanijo s "Smernicami za uporabo zaslonov pri otrocih in mladostnikih", ki so jih razvili v sodelovanju s slovenskimi pediatri, ter jim nudijo podporo, da lažje redno spremljajo otrokovo uporabo naprav ter dosledno izvajanje dogovorov.

Prav tako nudijo brezplačno pomoč in podporo posameznikom z že zaznanimi težavami pri urejanju prekomerne uporabe ali zasvojenosti z digitalnimi tehnologijami. V ta namen so razvili programe "Digitalna dieta" in "Logout&Restart". Tisti, ki so žrtve spletnega nasilja in drugih oblik tveganih spletnih vedenj, pa se lahko vključijo  v program "Logout&SpeakOut!"

Dodatne informacije so na voljo na njihovi spletni strani www.logout.si, kjer so dostopni tudi vsi kontakti.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija