ZARADI ŠOLSKIH POČITNIC MOŽNI ZASTOJI: Na cesti "nikoli ne počnite tega" (VIDEO)

Slovenija

Z današnjim dnem se po koncu pouka začenjajo šolske počitnice. Prometno-informacijski center zato vse udeležence v prometu obvešča, naj pričakujejo zastoje, pogostejše pa bodo tudi prometne nesreče.

Objavili so tudi kratek videoposnetek nevarnih početij na cestah. "Vozite varno in nikoli ne počnite tega na avtocestah in priključkih. Življenje je vredno več kot nekaj zamujenih minut," so zapisali.

Agencija za varnost prometa ob zaključku šolskega leta vse, ki se odpravljajo na počitnice, opozarja, da se obeta vroč prazničen konec tedna in močno povečana gostota prometa, tudi zaradi del na cesti in večjega tranzita, zato večja previdnost na cesti ne bo odveč. Ob tem poudarjajo, da je v primeru zastojev vedno treba zagotoviti reševalni pas.

Kot so sporočili iz agencije, visoke temperature, zastoji in spremembe voznih razmer zaradi neviht ali toče vplivajo na vozne sposobnosti, kar od udeležencev v prometu zahteva večjo previdnost in defenzivno vožnjo.

Počitniška brezskrbnost naj se po njihovem ne odraža v prometu, vozniki pa naj dosledno upoštevajo prometna pravila in razmere na cesti ter bodo vselej še posebej pozorni na najbolj ranljive udeležence na cesti, torej pešce, kolesarje, voznike e-skirojev, mopediste in motoriste.

BONUS VIDEO: Podrobnosti umora v Kobjeglavi, policisti v hiši zasegli večje količine prepovedanih drog

Še posebej opozarjajo, naj bodo previdni starši najmlajših, ki jih morajo vedno pravilno namestiti v otroške zadrževalne sisteme ter jih dosledno pripenjati. Na kolesu, skiroju, e-skiroju ali rolkah naj otroci svoje glave vedno opremijo z zaščitno čelado, ki jo sicer agencija priporoča tudi za polnoletne.

Tisti, ki se odpravljajo na pot, naj se za njo dobro organizirajo in načrtujejo, preverijo delovanje vozila, stanje na cestah in morebitne cestne zapore, prav tako naj preverijo veljavnost dokumentov.

Pomembno je tudi pravilno in varno zlaganje in pritrjevanje prtljage, pri čemer morajo biti težji kosi na dnu, za zadnjimi sedeži, ob tem pa je pomembna tudi dobra preglednost skozi vsa okna in ogledala. Ker bo vozilo zaradi prtljage dodatno obteženo, je pred odhodom treba preveriti tudi ustreznost tlaka v pnevmatikah. Poskrbeti je treba tudi za zadostne količine vode za vse potnike v vozilu.

Še posebej pa opozarjajo, da je nujno takoj na varnem mestu ustaviti vozilo, če se pri vozniku med vožnjo pojavijo znaki utrujenosti in zaspanosti, kot so zehanje, pogosto mežikanje, občutek potrebe počitka ali izgube pozornosti. Nikakor pa v teh vročih dneh ni varno v parkiranem in zaprtem vozilu puščati nikogar, ne ljudi ne živali, saj lahko hitro pride do toplotnega udara.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija