ZARADI PREVELIKEGA OBISKA SE JE SIMULATOR JEDRSKE BOMBE ZAČEL RUŠITI: Vas zanima stanje v Kopru po takem napadu?

Svet

Ljudje tako množično obiskujejo deset let star simulator jedrske eksplozije, da se je pričel rušiti. Tako množičen obisk je zagotovo posledica ruske invazije na Ukrajino, saj ljudje preprosto želijo vedeti, kaj se lahko zgodi.

Nukemap je leta 2012 ustvaril znanstvenik s področja zgodovine in jedrskega orožja, profesor na Stevensonovem inštitutu za tehnologijo, Alex Wellerstein. Nukemap omogoča, da si ogledate radij cele vrste napadov z jedrskim orožjem nad mestom ali na lokaciji po vaši izbiri.

Izbirate lahko med širokim naborom jedrskih bomb, od 20-kilotonskega Fat Mana, ki so ga leta 1945 spustili nad Nagasaki, do največje 100-kilotonske bombe "Tsa Bomba", ki jo je zasnovala Sovjetska zveza. Naprava prikazuje polmer začetne ognjene krogle, polmer težke eksplozije, radij sevanja – kje bo sevanje najverjetneje usodno v roku enega meseca, kolikšen bo odstotek preživelih in koliko ljudi bo na koncu umrlo zaradi rakavih obolenj, ki so posledica izpostavljenosti sevanju.

Simulator pokaže območje, kjer se lahko pričakuje hude opekline. Wellerstein opisuje, da gre za "opekline tretje stopnje, ki obsegajo vse plasti kože in so največkrat neboleče, ker uničijo živčevje za bolečino. Povzročijo lahko hude brazgotine in zaradi amputacij trajno invalidnost."

Wellerstein je zemljevide prvotno ustvaril zgolj zase, da bi lažje razumel orožje. "Ugotovil sem, da je težko definirati velikost jedrskega orožja," je povedal znanstvenik, vizualizacija pa mu omogoča boljše razumevanje jedrskega orožja za njegovo delo. Ko je zemljevid objavilo več britanskih časopisov, je postal viralen. Zaradi morebitnega zaostrovanja vojne v Ukrajini pa je v tem času toliko bolj popularen.

Zemljevid je bil v zadnjih dneh tako množično obiskan, da je Wellersteina spodbudilo k nastavitvi zrcalnega spletnega mesta, da bi čim več uporabnikom omogočil dostop. Razkril pa je tudi par zanimivih načinov, kako ljudje zemljevid uporabljajo.

"Na prvem mestu je bombardiranje nekoga drugega. Na primer, Američani so jezni na Ruse, zato želijo videti, kaj se zgodi, ko to storiš nekomu drugemu. Na drugem mestu je izkustveno bombardiranje oziroma bombardiranje samega sebe. Kaj se zgodi, če to storiš samemu sebi," razlaga znanstvenik in zaključuje:

"Američani očitno sodijo v slednjo kategorijo. Raje imajo izkustveno bombardiranje. Ne bom šel tako daleč, da bi rekel, da je narcisoidno, toda glavni način uporabe Nukemapa je videti, kaj se bo zgodilo z nami."

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija