ZARADI ORKANSKE BURJE DRAMATIČNE RAZMERE: Sunki čez 150 km/h, potopljene jahte, požari (FOTO, VIDEO)

Svet

Na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini, Črni gori in Kosovu močan veter povzroča težave. Na Hrvaškem je zaradi orkanske burje, ki je ponekod dosegala hitrost nad 150 kilometrov na uro, moten promet, poročajo o več požarih. V Dalmaciji so prekinjene trajektne povezave z otoki. V Splitu so izmerili rekordni sunek burje doslej - 176 kilometrov na uro.

Na Hrvaškem zaradi močne orkanske burje za celo jadransko obalo velja rdeči alarm. Močna in orkanska burja, ki piha tudi danes na celotnem območju splitsko-dalmatinske županije, se bo nadaljevala ves konec tedna, kaže vremenska napoved hrvaške televizije HRT.

Zaradi močnega vetra, ki odnaša vse pred seboj, je bilo v splitsko-dalmatinski županiji danes ob 7. uri samo minus ena stopinja Celzija, občutek pa je bil, kot da bi bilo minus 11 stopinj, navaja Dalmacija danas. Na Dinari so izmerili minus 17 stopinj Celzija. Kot navaja hrvaška tiskovna agencija Hina, orkanska burja piha tudi v podvelebitskem kanalu, na območju Makarske in Dubrovnika.

V splitsko-dalmatinski županiji so ponoči službe nujne pomoči prejele več sto telefonskih klicev zaradi uničujoče orkanske burje in gmotne škode, ki jo je povzročila. Poškodovanih ni bilo, je po poročanju Hine sporočila splitska policija.

Zaradi močnih sunkov burje se je v Splitu zrušilo več dreves na ceste, poškodovana so bila vozila, okenska stekla in smetnjaki. Policija je bila z gasilci celo noč na terenu.

V Makarski se je danes v trgovskem centru zrušil panelni zid, zaradi česar so se v trgovini zrušile police.

Burno je bilo tudi v Trogirju, kjer je drevo padlo na tri vozila, v zalivu pa je potopilo več jaht. V bližnjem Kaštel Sućurcu je močan veter prevrnil parkiran tovornjak, iz katerega je odteklo gorivo.

Policija in gasilci so gasili osem požarov na prostem, med drugim grmičevja in nizkega rastja v Splitu in Makarski. Med gašenjem je bil gasilec lažje poškodovan. Gorelo je tudi na območju med Šibenikom in Primoštenom, a so požar uspeli danes pogasiti in jadransko magistralo na območju znova odprli za promet.

Danes so tudi pogasili požar, ki je ogrožal hiše v Zatonu in so zaradi tega v petek zvečer evakuirali 200 ljudi. Danes so se vrnili na svoje domove.

Viharni veter je povzročil težave tudi v Hercegovini v sosednji BiH. V Mostarju je bil poškodovan voznik, ko je na njegovo vozilo padlo drevo. Več ljudi je iskalo zdravniško pomoč zaradi poškodb, ki so jih dobili ob zrušenju dreves in padcev strešnikov. Veter, ki je pihal s hitrostjo do 100 kilometrov na uro, je odnesel tudi pročelje ene od stavb v Mostarju.

Z območja poročajo o prevrnjenih vozilih, tudi tovornjaka hladilnika, poškodovanih strehah in odnašanju streh. Močan veter ovira tudi promet zaradi nanosov snega. Na območju velja oranžni alarm zaradi nevihtnih sunkov vetra s hitrostjo do 100 kilometrov na uro, poroča Hina.

V kraju Trebinje je močan veter ponoči razdejal mestni park, saj je izruval več dreves in poškodoval javno razsvetljavo. Odnesel je tudi ravnokar postavljeno streho bazena, ki ga šele gradijo. Ruval je drevesa tudi drugod ter odnašal strehe in porušil montažni zid nekega prodajnega centra.

O škodi zaradi močnega vetra so poročali tudi s Kosova oziroma njene prestolnice Prištine in okolice. Prišlo je do prekinitve dobave elektrike in požara v neki hiši.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija