ZARADI NEPREVERJANJA PCT-JA INŠPEKTORICA ZAPRLA PRIMORSKO ČRPALKO: Prepoved obratovanja tudi za BTC-jevo trgovino (VIDEO)

Slovenija

Inšpektorji so z namenom preverjanja izpolnjevanja pogoja PCT v obdobju od 18. do 31. oktobra opravili nadzore v več kot 7000 objektih in pri več kot 28.000 osebah. Zaradi nepreverjanja pogoja PCT je inšpekcija prepovedala obratovanje enemu od bencinskih servisov in trgovini na območju nakupovalnega središča BTC.

V obdobju od 18. do 31. oktobra so inšpektorati povečali število nadzorov objektov za dobrih 30 odstotkov na skoraj 4000 nadzorov, je pojasnila Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata. Nadzori izpolnjevanja pogoja preboleli, cepljeni, testirani (PCT) pri osebah pa so se po njenih besedah povečali za 100 odstotkov. Opravili so jih več kot 14.000.

Po njenih besedah pri nadzorih izpolnjevanja pogoja PCT sodelujejo z inšpektoratom za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, tržnim inšpektoratom, zdravstvenim inšpektoratom in inšpektoratom za šolstvo in šport. Skupaj so v omenjenem obdobju izrekli 585 ukrepov zaradi neizpolnjevanja pogoja PCT. Število izrečenih ukrepov se je sicer po posameznih tednih povečevalo.

Inšpektorji so kršitve pogoja PCT ugotavljali v dejavnostih gostinstva, trgovine, šolstva ter na bencinskih servisih, poštah, avtomehaničnih delavnicah in drugje. Med ugotovljenimi kršitvami je šlo za ne dovolj natančno preverjanje izpolnjevanja pogoja PCT.

Poostrene nadzore so inšpektorji v času praznikov opravljali tudi na prireditvah. "V tem času se je izvajal poostren nadzor, področja pa so bila med inšpektorati smiselno razdeljena z namenom, da se nadzori ne bi ponavljali," je zagotovila Potza. Nekatere najbolj izpostavljene točke, na primer nočne klube, je kljub temu obiskalo več inšpektoratov v istem dnevu oziroma večeru. Kršitev večinoma niso ugotovili. Izvedli so tudi nekaj t. i. navideznih nakupov.

V prazničnih dneh so inšpektorati skupaj opravili več kot 350 nadzorov in izdali sedem plačilnih nalogov, večinoma pa so bila ob neskladnostih izdana opozorila. "Izvedeni so bili nekateri kontrolni pregledi, tudi še isti večer," je pojasnila Potza.

Po njenih besedah je v sredo inšpektorica tržnega inšpektorata območne enote Koper opravila ponoven nadzor na eni od bencinskih črpalk, ki je bila nazadnje opozorjena 27. oktobra. "Ker je ob kontroli ugotovila, da se pogoj PCT ponovno ne preverja, je z ustno odločbo na zapisnik opravljanje dejavnosti prepovedala," je pojasnila Potza.

Po poročanju Siola gre za bencinski servis OMV na območju Rakeka, ki pa naj bi bil danes že odprt, a z nekoliko spremenjenim delovnim časom od 6. do 18. ure, medtem ko je bil običajen delovnik od 6. do 22. ure. Neuradno zato, ker še morajo zagotoviti osebo, ki bo preverjala PCT na vstopni točki, poroča Siol.

Ena od inšpektoric je po besedah Potze danes prav tako začasno odredila prepoved obratovanja ene od trgovin v nakupovalnem središču BTC.

Po besedah v. d. glavnega tržnega inšpektorja Martine Gašperlin je tudi tržni inšpektorat v nadziranje izpolnjevanja pogoja PCT usmerili vse razpoložljive sile, saj je to njihova trenutna prioriteta. Inšpektorji po njenih besedah nadzirajo tudi v popoldanskih in večernih urah ter ob koncih tedna. S tem bodo nadaljevali tudi v prihodnjih tednih, je napovedala Gašperlinova.

Vse potrošnike je pozvala, da ob prihodu v trgovino ali lokal dokazilo o izpolnjevanju pogoja PCT pripravijo že sami, saj "je zavezancem težko, ker morajo pogoj PCT preverjati".

Ponarejena potrdila so se z mej preselila v notranjost 

Policisti so v preteklem tednu odkrili sedem potrjenih potrdil o izpolnjevanju pogoja PCT (preboleli, cepljeni in testirani). Šlo je za ponaredke potrdil o cepljenju, prebolevnosti in rezultatu hitrih testov, odkrili pa so jih tako na meji kot tudi v notranjosti države, je danes povedal namestnik generalnega direktorja policije Stanislav Vrečar.

V preteklem tednu so zabeležili tri ponarejena potrdila o cepljenju proti covidu-19 na mejnih prehodih Obrežje in Jelšane. Mejni policisti so na mejnem prehodu Rogatec in Obrežje tudi odkrili dve ponarejeni potrdili o prebolevnosti covida-19.

V notranjosti države pa sta bila odkrita dva ponarejena izvida hitrih antigenskih testov. En primer so jim odstopili zdravstveni inšpektorji, ko so opravljali nadzor nad izpolnjevanjem pogoja PCT pri trgovcu, drugega pa pravosodni policisti, ki so takšno lažno potrdilo odkrili pri obiskovalcu prevzgojnega zavoda.

Ob tem je Vrečar poudaril, da vse osebe, ki ponarejeno listino bodisi hranijo ali uporabijo, storijo kaznivo dejanje ponarejanja listin. Policisti listino zasežejo, imetnika pa kazensko ovadijo. Za takšno kaznivo dejanje je zagrožena kazen do treh let zapora.

Nato pa policija preverja vse okoliščine glede te listine, zlasti kje, kako in kdaj so storilci takšno ponarejeno potrdilo pridobili. Tako skušajo ugotoviti identiteto ponarejevalca potrdil.

Vrečar je ob tem pozval vse, ki so jim znani morebitni primeri ponarejanja potrdil o izpolnjevanju pogoja PCT, naj to naznanijo najbližji policijski enoti ali državnemu tožilstvu. Hkrati pa prebivalstvo poziva k odgovornemu ravnanju.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  05 .11. 2021 ob  01: 21
Leta 39 je nacisticna Nemska vlada pocela isto kot nasa nacisticna vlada. Zapirala je Zidovske lokale, kot drugorazrednim drzavljanom jim je prepovedovala vstop v dolocene prostore ... CISTO NIC DRUGACE KOT DANES, SRAM VAS JE LAHKO!
td |  04 .11. 2021 ob  21: 03
-5
Če bi od začetka preverjali, ne bi bili kjer smo. Med tem so že v prejšnjem valu nekateri dobivali globe za več tisoč evrov za npr. kršenje odloka o karanteni.
lovro5672 |  04 .11. 2021 ob  20: 33
Inšpektorico takoj ovaditi zaradi prekoračitve pooblastil uradne osebe.
lovro5672 |  04 .11. 2021 ob  20: 30
Kot prvo, PCT idiotizem ni nikakršen pogoj, dejansko gledano, ampak uradno DOVOLJENJE za širjenje virusa.
Kot drugo pa, nekega PCT ni v nobenem zakonu v RS. Torej ne moreš kršiti zakona. Zato je bil tudi izdan le ustni odlok oz. opomin. Ker za pisnega ni nikakršne zakonske osnove. vsa stvar je smešna in vsak odvetnik, magari začetnik, bo z lahkoto dosegel ničnost. To je zgolj poskus ustrahovanja po vzoru nacistov nekoč.
Obala1 |  04 .11. 2021 ob  20: 15
10
Inspektorji dragi, će bi tako dosledno spremljali tudi politike ( ali tajkune ) In njihova premozenja bi bilo super ….vendar je lahko tako se izzivljat na folku a ne?
vseved |  04 .11. 2021 ob  16: 58
Regional, povprašajte malo uradnike koliko je bilo do sedaj kaznovanih tistih, ki so predložili ponarejene listine?