ZARADI HUDE ZASTUPITVE BI KMALU UMRLA: Zakaj so ledene sladke pijače lahko nevarne za otroke?

Slovenija

Ledene sladke pijače (granite) so odličen način, da se ohladimo v vročih poletnih dneh. Tej pijači z vidika varnosti v zadnjem obdobju v Veliki Britaniji posvečajo veliko pozornost. Sploh po tem, ko sta se dva otroka, stara tri in štiri leta, po tem ko sta jo zaužila, zastrupila. Zastrupitev je bila tako huda, da bi lahko oba umrla, če starši ne bi pravočasno opazili znakov zastupitve in če se ne bi reševalci hitro odzvali. Zaradi tega britanski strokovnjaki predlagajo, da se omenjene pijače ne bi smelo prodajati otrokom, mlajšim od štirih let.

Po poročanju britanskega časnika Daily Mail, so v obeh primerih zdravniki okrivili glicerol; aditiv, ki se skriva v 'otrokom prijaznih pijačah', ki se najpogosteje prodajajo v kinematografih, trgovinah in na igriščih.

Glicerol ali E422 daje pijači želeni učinek ledenih kristalov, preprečuje zmrzovanje ledenih pijač in deluje kot sladilo brez sladkorja. Medtem ko je v osnovi glicerol strupen za ljudi, je količina, ki jo običajno vsebuje sladka ledena pijača, tako majhna, da redno uživanje predstavlja majhno nevarnost za odrasle in starejše otroke. Njihovo telo ga lahko pravočasno predela, preden se raven glicerola poveča na nivo, ki povzroči zastrupitev. Vendar pa to ne velja za majhne otroke. Zaradi njihove veliko manjše telesne teže je količina glicerola, ki je potrebna za sprožitev resnih zdravstvenih težav, veliko manjša. Zdravstveni strokovnjaki ob tem trdijo, da je bolj verjeten scenarij zastrupitve z glicerolom, če mlajši otroci v krajšem obdobju zaužijejo več pijač z dodanim E422.

Kakšni so znaki zastrupitve z glicerolom?

Blagi znaki zastrupitve z glicerolom vključujejo bruhanje in glavobole. Vendar pa lahko ljudje padejo v šok, ko začne cirkulacijski sistem, ki črpa s kisikom bogato kri po telesu, odpovedovati, kar vitalnim organom odvzame tisto, kar potrebujejo za delovanje. Znaki šoka vključujejo bledo, hladno in vlažno kožo, pa tudi potenje, hitro ali plitvo dihanje, šibkost ali omotico, slabost in možno bruhanje, izjemno žejo ter zehanje in vzdihovanje.

Nizek krvni sladkor ali hipoglikemija je še en učinek zastrupitve z glicerolom. Simptomi vključujejo lakoto, omotico, občutek tesnobe ali razdražljivosti, potenje, tresenje, mravljinčenje v ustnicah, tipanje srca, utrujenost in šibkost, zamegljen vid in zmedenost. V najresnejši fazi lahko hipoglikemija povzroči krče in izgubo zavesti. Šok in hipoglikemija sta lahko smrtno nevarna in veljata za resno zdravstveno stanje, ki zahtevata nujno medicinsko oskrbo.

Daily Mail še poroča, da sta nedavna primera pokazala, kako nevarna je lahko zastrupitev z glicerolom. Štiriletni Albie Green iz Nuneatona v Warwickshiru je postal neodziven, potem ko je na bowlingu oktobra lani spil pijačo z okusom jagode. Njegova mama Bethie je postala čedalje bolj zaskrbljena, saj je Albie začel 'halucinirati' in se 'tresti po obrazu' – zaradi česar ga je na hitro odpeljala v bolnišnico. Tam so ga zdravniki pričeli oživljati, saj je Albieju raven sladkorja v krvi padla na nevarno raven. Na neki stopnji je njegov srčni utrip postal tako počasen, da so starši mislili, da bo umrl. Zdravniki so kasneje povedali paru, da bi Albie umrl, če ga ne bi takoj pripeljala v bolnišnico.

Drugi primer zastrupitve otroka pa se je pripetil na začetku letošnjega januarja. 29-letna Victoria Anderson iz Port Glasgowa v Inverclydu se je s svojimi tremi otroci odpravila po nakupih. Ko je njen triletni sin Angus med sprehodom v bližnji lokalni trgovini opazil svetlo rožnato ledeno pijačo, je mamo zaprosil, da naj mu jo kupi, saj jo še ni nikoli pil. Victoria, ki se ni zavedala nevarnosti, mu jo je kupila. Približno 30 minut kasneje se je triletnik v drugi trgovini nepričakovano zgrudil in padel v nezavest. Victoria je povedala, da je bilo Angusovo telo mlahavo in 'mrzlo kot kamen', ko so reševalci prihiteli na prizorišče in ga začeli oživljati, saj je njegov krvni sladkor padel nevarno nizko. Angusa so odpeljali v otroško bolnišnico v Glasgowu, kjer je ostal nezavesten dve uri. Na srečo se je tudi z njim vse dobro izteklo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija