ZAPOSLOVANJE V EU: V Sloveniji in na Hrvaškem največji padec stopnje prostih delovnih mest

Slovenija

Povprečna stopnja prostih delovnih mest, ki odraža razmerje med prostimi in vsemi delovnimi mesti, je v drugem četrtletju v območju z evrom in EU na četrtletni ravni stagnirala pri 2,3 odstotka. Na letni ravni je narasla za 0,2 oz. 0,1-odstotne točke. Na letni ravni sta največje padce stopnje prostih delovnih mest imeli Slovenija in Hrvaška.

V območju z evrom je stopnja prostih delovnih mest v industriji in gradbeništvu dosegla dva odstotka, v sektorju storitev pa 2,6 odstotka. V uniji je bila ta stopnja v gradbeništvu in industriji pri 2,1 odstotka, v sektorju storitev pa pri 2,6 odstotka.

Med državami, za katere je Eurostat imel podatke, so imele najvišje stopnje prostih delovnih mest Češka (6,2 odstotka), Belgija in Nizozemska (v obeh 3,4 odstotka). Stopnja prostih delovnih mest v Sloveniji je v drugem trimesečju dosegla 2,3 odstotka. Najnižje stopnje so imele Grčija (0,7 odstotka), Bolgarija in Španija (v obeh 0,9 odstotka).

Na letni ravni so imele največje rasti Češka (+0,8 odstotne točke), Nemčija in Malta (v obeh +0,4 odstotne točke). Največje padce sta zabeležili Hrvaška in Slovenija (v obeh -0,3 odstotne točke).

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija