ZAPOSLENI NA RTVS PREJELI OPOMIN: Ker so 22 sekund stali za voditeljem jim je vodstvo poslalo opozorilo pred odpovedjo

Slovenija

38 zaposlenih na Radioteleviziji Slovenija (RTVS) je danes prejelo opozorilo o možnosti odpovedi pogodbe o zaposlitvi v primeru ponovne kršitve. Ta se nanaša na nepooblaščen vstop v studio. Del informativnega programa se je namreč 5. septembra v studiu pridružil voditeljici in s tem izrazil protest proti pritiskom in grožnjam vodstva RTVS.

V opozorilu, ki so ga javno objavili nekateri zaposleni, je zapisano, da so sodelavci nepooblaščeno vstopili v Studio 3 Televizije Slovenija (TVS) v času, ko se je Slovenska kronika predvajala v živo in za voditeljem v kadru stali "22 sekund". Na ta način so programski čas, namenjen oddaji Slovenska kronika, izrabili za osebno izražanje mnenja in s tem nedopustno posegli v programsko shemo, je vodstvo RTVS zapisalo v opozorilu.

Na Facebook strani Tukajsmo.info, ki obvešča o stavkovnih aktivnostih zaposlenih na RTVS, je objavljen zapis, da se je generalni direktor Andrej Grah Whatmough odločil za opozorila sodelavcem, ki so 5. septembra v studiu ob koncu Dnevnika in Slovenske kronike izrekli podporo šikaniranim kolegom. "Odgovor vodstva na pritiske in grožnje so torej nove grožnje. Smo pričakovali. Ne bojimo se! Tukaj smo!" so zapisali.

Vodstvo RTVS je za STA pojasnilo, da so zaposleni dolžni dosledno upoštevati pravilnik o hišnem redu ter druge zakone in splošne akte. V nasprotnem primeru je delodajalec dolžan ukrepati v skladu z zakonodajo in predvidenimi postopki ter sprejeti zakonsko določene ukrepe. Zato so 38 zaposlenih pisno opozorili na izpolnjevanje obveznosti iz pogodbe o zaposlitvi zaradi kršitve zakona o delovnih razmerjih, pravilnika o hišnem redu in pravilnika o delovnem času, je navedlo vodstvo.

Za uresničevanje ekonomskih in socialnih pravic ter interesov iz dela se javni uslužbenci lahko poslužijo za to posebej določenih legalnih in legitimnih poti, ni pa dopustno, da svoje nestrinjanje izražajo z nepooblaščenim vstopom v studio in zlorabo medijskega prostora za izražanje osebnih stališč, meni vodstvo RTVS. "Vse to namreč slabi ugled največjega medijskega zavoda v državi," so zapisali.

(NOVICA) OPOMINI SO PRIŠLI Petek popoldne je tak primeren čas, da zaposlenim pošlješ Pisno opozorilo zaradi...

Objavil/a Tukajsmo.info dne Petek, 07. oktober 2022

Kot so dodali, se vodstvo RTVS zaveda resnosti položaja, v katerem je javni zavod RTVS, in tudi nezadovoljstva nekaterih zaposlenih, vendar opozarja, da so zaposleni dolžni spoštovati pogodbene obveznosti, zaposlene pa je ponovno pozvalo k vzpostavitvi spoštljivega dialoga in konstruktivni razpravi znotraj hiše.

Na izdana opozorila se sicer zaposleni ne morejo pritožiti, kar pomeni da nimajo nobenega pravnega sredstva zoper delodajalca.

Del sodelavcev informativnega programa TVS se je namreč 5. septembra zvečer v studiu televizijskega Dnevnika pridružil voditeljici in s tem izrazil protest proti pritiskom in grožnjam vodstva TVS in RTVS.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
KoVasJebe |  08 .10. 2022 ob  13: 37
-1
@Miura nisem vedu da si ucitelj slovenskega jezika in pravilnega pisanja. Kaksen pimpek si hahaha
Miura |  08 .10. 2022 ob  08: 21
@ Maestral... - kaj hočeš ti "dosešt"? Pametovat? Ne bo šlo...
KoVasJebe |  08 .10. 2022 ob  06: 05
-4
Pravilno! Oni na silo hocejo nekaj dosešt in je prav tako! Odpovedi in via!! Vsak drug kjerkoli drugje bi bil zaposlen in bi tako nekaj zabteval bi dobil odpoved brez vprašanja! Ukinit RTV in ciao! Najslabsa tv poleg Pop tv zraven!
Pjero Panin |  07 .10. 2022 ob  20: 58
Ne predstavljam si da imam cez dan kup obveznosti,stvari za spravit skupaj,opravkov....in da mi ostane casa se koga sikanirat.
Najdi si kaj za delat mona