ZAPOSLENI NA IMI NA SKRAJNEM ROBU SVOJIH ZMOŽNOSTI: Aparature delajo nepretrgoma, zato se pogosto pokvarijo

Slovenija

Zaposleni na Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo (IMI) delajo na skrajnem robu svojih zmožnosti, od 12 do 14 ur dnevno, je v izjavi za medije opozoril predstojnik IMI Miroslav Petrovec. IMI je eden od dveh laboratorijev, ki analizirata večino vzorcev za PCR-testiranje na koronavirus v Sloveniji.

Vzorce za PCR-testiranje vsak dan sprejemajo do 19. ure. Zaradi izjemnih obremenitev jih nato analizirajo preko noči. Aparature za analizo tako delajo praktično nepretrgoma, zato se pogosto pokvarijo. "Uporabljamo tudi aparature, ki zahtevajo ročno obdelavo, kar pomeni, da čez človeške limite sposobnosti res ne moremo," je opozoril Petrovec in poudaril, da ne želijo izdajati napačnih rezultatov vzorcev PCR-testov zaradi človeških napak ob preobremenjenosti.

Ob tem je pojasnil, da je IMI pravzaprav izobraževalna inštitucija, ki je kot taka del ljubljanske univerze. Analiza vzorcev PCR-testov je torej dodatek k njihovemu osnovnemu pedagoškemu delu. "Ta trenutek je na izpitnem roku za študente medicine 100 študentov, ki jih obravnavajo isti profesorji, ki v večernih urah avtorizirajo izvide," je ponazoril.

Na IMI trenutno v povprečju vsak dan analizirajo od 5000 do 6000 vzorcev za PCR testiranje. V prejšnjem tednu so zaradi povečanih potreb na posamezen dan analizirali tudi 9000 vzorcev, pred epidemijo pa so se dnevne zmogljivosti gibale okrog 1000, največ 1500 vzorcev.

V prvem valu epidemije covida-19 so bile bolnišnice praktično ustavljene, zato so kader na diagnostiko koronavirusa lahko prerazporejali iz drugih delovišč. Sedaj pa v določeni meri delujejo tudi drugi bolnišnični programi, ne le zdravljenje covida-19. To za mikrobiološke laboratorije pomeni povečano število vzorcev, ki so jih analizirali že pred epidemijo, ob že tako izjemnih obremenitvah zaradi analize vzorcev za PCR-testiranje. Zaradi povečane obremenitve dela so dodatno zaposlili 15 oseb, ki jih šolajo med tem, ko rešujejo tekoče težave, ki jih ni malo. "Vključno z mano kot predstojnikom dežuramo vsi, do zadnjega profesorja, kolikor pač zmoremo in kolikor dopuščajo fizične kapacitete." Je pa ponosen, da do prenosov okužb znotraj delovnega okolja na IMI ne prihaja. Vseeno se soočajo s težavami zaradi bolniških odsotnosti, saj se lahko zaposleni okužijo tudi drugje, ker so del družbe.

Kot poudarja Petrovec, dodatnih obremenitev PCR-testiranja na inštitutu ne bodo zmogli. Pojasnil je, se s strokovnjaki dogovarjajo glede možnosti spreminjanja strategije testiranja na koronavirus. Na Hrvaškem denimo kot potrdilo o okužbi s koronavirusom od 12. januarja zadostuje hitri test.

Po mnenju Petrovca mora PCR-testiranje ostati osnovna diagnostika koronavirusa za rizične skupine ljudi, hospitalizirane in zdravstvene delavce. "Prebolelost bo po mojem mnenju v prihodnjih mesecih odšla iz pogoja za kakršnokoli potrdilo," je poudaril in pojasnil, da prebolelost ne ščiti dobro pred ponovno okužbo s koronavirusom.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Resnica očem skrita |  27 .01. 2022 ob  09: 19
Prebolelost ne ščiti dobro pred ponovno okužbo...ma ne moreš verjet ta je izgubil stik z rrealnostjo ali dela norca iz samega sebe.

Večkrat se vprašam koliko nizko lahko še gre propaganda. Razumem da lahko to nekdo izjavi. Da se ta izjava objavi brez kančka kritike pa je "too much"
MarijaM |  27 .01. 2022 ob  07: 43
"...in pojasnil, da prebolelost ne ščiti dobro pred ponovno okužbo s koronavirusom" Verjetno zaradi preobilice dela ni uspel še pogledati malo statistike zadnjega leta. Prebolevniki so daleč najmanjša številka ker se tiče hospitaliziranih, med mrtvimi pa jih sploh ni. Morda bi pa bil že čas da nekateri "javni osebki" potegnejo glavo iz lastne riti in se soočijo z realnostjo.
Maestral30knots |  27 .01. 2022 ob  07: 27
Ce se jim zdi da delajo preveč. Naj grejo delat kot varnostnik kjer bojo delali od 8 pa do 19 vcasih tudi 22 ur na nogah za cirka 3€/h! Pa da jih vidim fine riti kjer jim pada vse iz neba in imajo vse na pladnju!