ZAPLET V DRŽAVNEM ZBORU: Zorčič sejo zaključil še preden se je začela; Janša o "absurdu na kvadrat"

Slovenija

Poslanke in poslanci na začetku majske seje niso potrdili predlaganega dnevnega reda redne seje DZ. Ob 84 navzočih poslancih je za dnevni red glasovalo 42 poslancev in proti 42. Predsednik DZ Igor Zorčič je tako sejo DZ zaključil, še preden se je začela. Premier Janez Janša in vodja poslancev SDS Danijel Krivec sta glasovanje označila za absurd.

Igor Zorčič

Na dnevnem redu današnjega dela redne seje je bilo odločanje, ali bo DZ zahteval mnenje predsednika republike Boruta Pahorja na to temo. Za nadaljevanje seje je bilo predvideno odgovarjanje premierja Janeza Janše in ministrov na poslanska vprašanja. V nadaljevanju tedna pa naj bi DZ odločal o predlogu ustavne obtožbe predsednika vlade Janše ter predlogu za razrešitev predsednika DZ Zorčiča.

Za predlagani dnevni red so sicer glasovali poslanci DeSUS, SNS in koalicije z izjemo dveh odsotnih poslancev SDS in enega odsotnega poslanca SMC, proti pa so bili poslanke in poslanci preostalih opozicijskih poslanskih skupin z izjemo enega odsotnega poslanca SD. Odsotna sta bila tudi poslanca narodnih skupnosti.

Janez Janša

Premier Janez Janša se je na glasovanje že odzval na Twitterju in ga označil za "absurd na kvadrat". "Predsednik DZ Igor Zorčič je glasoval proti dnevnemu redu redne seje, ki jo vodi. In s tem preprečil obravnavo vrste pomembnih rešitev za ljudi, pa tudi ustavne obtožbe, ki jo je vložila opozicija," je zapisal in dodal ključnik butale.

Da je absurd, da Zorčič glasuje proti dnevnemu redu seje, ki jo je sklical, je v izjavi za medije v DZ ocenil tudi vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec. Kot je dejal, takšnega zapleta ne pomni, pa je že dolgo v parlamentu. Glasov imajo sicer dovolj, vendar pa takšnega zapleta niso pričakovali, je dodal.

Spomnil je, da je bila ključna točka seje ustavna obtožba. "Da glasujejo proti svoji točki, je zame nerazumljivo. Očitno se bojijo glasovanja o predsedniku DZ," je pripomnil. Tudi glasovanje o razrešitvi Zorčiča je bilo namreč na dnevnem redu seje.

Napovedal je, da se bodo glede na poslovniške možnosti še posvetovali o prihodnjih korakih. Ocenjuje pa, da takšno spreminjanje delovnega procesa v DZ ni primerno.

Po poslovniku DZ morajo o predlogu ustavne obtožbe odločiti najkasneje v 60 dneh po vložitvi predloga. Če odločitve v tem roku ne sprejme, se šteje, da je predlog zavrnjen. Opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB so predlog v DZ vložile 2. aprila, tako da je časa za odločanje o tem še do 1. junija.

Janši sicer v delu opozicije med drugim očitajo kršenje več členov ustave in zakonov. Med drugim s tem, da naj bi si vlada prisvojila vse pristojnosti upravljanja z epidemijo covida-19 in da ni naročila vseh cepiv proti covidu-19, ki bi jih lahko. Prav tako mu očitajo pritiske na medije in tožilstvo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
joe jaxson |  17 .05. 2021 ob  19: 22
2x2 pa daj da se gre na predčasne volitve pa da se vidijo tej večinski glasovi