ZAPIS IZ PLANINSKEGA ZVEZKA NAD ŠKRBINO VZNEMIRJA KRAŠEVCE: Je požigalec pustil sporočilo? (FOTO)

Kronika

Stanje na obeh požariščih na Krasu je danes pod nadzorom. Tu in tam se še pojavi kakšno žarišče, je pa tega bistveno manj, kot je bilo, je povedal vodja intervencije Simon Vendramin. Gasilsko stražo od danes dalje izvaja deset gasilcev, v ponedeljek pa se bodo glede na dogajanje in po ogledu terena odločili, kako naprej. Na družbenih omrežjih je zaokrožila fotografija zapisa iz planinskega zvezka na vrhu Sveta Katarina nad Škrbino. Gre za zapis nekoga, ki se razsežnosti in pomembnosti svojega dejanja ne zaveda, ali je požigalec res pustil sporočilo?

Zapis naj bi se pojavil v planinskem zvezku na vrhu hriba Sveta Katarina nad Škrbino, njegova fotografija pa je zaokrožila po družbenih omrežjih. Gre za 517 metrov visok hrib, ki je priljubljena točka med pohodniki. Na koprsko policijsko upravo smo vprašali, ali so z zadevo seznanjeni in če so, ali so jo preverili, kot tudi kaj so ugotovili. Njihove odgovore še čakamo.

Glede na to kako se bodo pojavljala žarišča, pa se bodo gasilci odločili, kako naprej izvajati na Krasu stražo. "Če požarišč ne bo, bomo prekinili z gasilsko stražo in bo nadzor nad požariščem izvajalo matično društvo skupaj s sosednjimi v sklopu rednih obhodov oz. izvajanja gasilskih straž ob razglašeni veliki požarni ogroženosti naravnega okolja," je povedal Vendramin.

Poleg tega bodo v ponedeljek gasilci in poveljujoči iz obalno-kraške in severnoprimorske regije skupaj z gozdarji odšli na ogled terena in se odločili glede nadaljnjih postopkov, je še pojasnil.

Medtem gozdarji sami že aktivno delujejo in pripravljajo oceno škode po požarih, ki so po grobih ocenah na goriškem Krasu v drugi polovici julija pustošili na območju, velikem 3500 hektarjev, od tega je okoli 2700 hektarjev gozda.

Zadnji dež, ki ga na Krasu ni bilo veliko, je nekoliko umiril razmere, a smo še vedno sredi poletja in Vendramin upa, da ne bo kakšnih novih požarov. Povedal je tudi, da so bili v soboto pri kolegih na italijanski strani. Tam po njegovih besedah aktivno čistijo in zalivajo rob požarišča in še izvajajo gašenje.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
jast |  01 .08. 2022 ob  12: 29
siguren sem, da požigalec ni pustil tega sporočila...tako je v filmih.....če bi ta požigalec obstajal, bi vedel, da bi ga tako z različnimi okoljskimi kamerami izsledili. V Ameriki pri vsakem požaru snemajo množico ljudi in ko najdejo isto faco na več posnetkih tako osebo skrivno opazujejo in sledijo, dokler ga ne zalotijo pri dejanju.....verjetno nekaj podobnega tudi pri nas delajo, sicer npa ta kazniva dejanja vzamejo precej časa in pri teh dejanjih je zelo malo dokazov