ZAOSTROVANJE UKREPOV ALI POPOLNO ZAPRTJE DRŽAVE? Danes bo znana odločitev vlade

Slovenija

Vlada bo na današnji seji predvidoma razpravljala tudi o zaostrovanju ukrepov za zajezitev širjenja epidemije covida-19. Vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar je v torek po sestanku skupine s predstavniki vlade za STA dejala, da so vladi predlagali zaostritev covidnih ukrepov, ne pa popolnega 10-dnevnega zaprtja države.

Kot je pojasnila Logarjeva, je v osnutku zapisnika s ponedeljkove seje svetovalne skupine resda pisalo, da predlagajo 10-dnevno popolno zaprtje države, a da je pri tem šlo za vsebinsko napako v zapisniku, ki še ni bil potrjen. Zapisnik je bil popravljen in nato posredovan ministrstvu za zdravje, je dodala.

V sredo pa je Logarjeva za POP TV in TV Slovenija potrdila, da so na torkovem sestanku skupine res razpravljali o možnosti popolnega zaprtja država. To je po oceni skupine smiselno in učinkovito, delno zaprtje pa naj ne bi bilo učinkovito. "Zaradi pomislekov o učinkovitosti lockdowna smo se odločili predlagati drugačne ukrepe z možnostjo, da se stvari zaostrijo in preidemo v lockdown," je pojasnila.

Po neuradnih informacijah STA je bila vlada v torek na sestanku nenaklonjena zapiranju države. Neuradno naj bi vlada sprejela odločitev za zaostrovanje trenutnih ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Ukrepi naj bi bili med ministrstvi usklajeni do današnje seje vlade, med njimi pa naj bi bilo predvideno tudi širjenje pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani) na dodatne dejavnosti. Mediji poročajo tudi o možnosti omejitve obratovalnega časa gostinskih lokalov.

Leon Cizelj iz Instituta Jožef Stefan je v sredo za TV Odmeve povedal, da gre lahko krivulja okužb navzgor vsaj še do konca novembra, če se v ravnanju družbe ne bo kaj bistvenega spremenilo. Po njegovih besedah se trenutno vsak teden okuži okoli 50.000 ljudi, virus pa bo pri tej dinamiki meseca novembra terjal od 400 do 450 mrtvih.

Po poročanju medijev naj bi bila ob prezasedenosti covidnih oddelkov na mizi tudi možnost pošiljanja covidnih bolnikov v tujino, kar je za TV Slovenijo potrdil tudi koordinator za covidne bolniške postelje pri ministrstvu za zdravje Robert Carotta. Na ministrstvu za zdravje za STA tega v sredo niso želeli komentirati.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
magik |  04 .11. 2021 ob  10: 50
Mateja Logar je v torek po sestanku skupine s predstavniki vlade za STA dejala, da so vladi predlagali zaostritev covidnih ukrepov, ne pa popolnega 10-dnevnega zaprtja države.

LAŽNIVKA po imenu MATEJA in priimku LOGAR!
LOPOVI vsi v vladni posvetovalni skupini, ki OB NJENIH LAŽEH MOLČIJO!